ANNONS

Amazon vägrar acceptera facket: “Hotade anställda”

“Vi är besvikna”.

ANNONS

I fredags så röstade arbetarna på ett av Amazons lager ja till att gå med i facket Amazon Labour Union. En historisk omröstning då det är första gången en facklig organisering kan ske på ett av Amazons distributionscentraler i USA.

LÄS ÄVEN: Fackföreningen ett faktum: “Tacka Bezos att han åkte till rymden”

E-handlaren är dock starkt emot facklig organisering på sina lager och har jobbat hårt under många år för att så inte ska bli fallet. Det har gått så långt att internationella investerare har gått ut och fördömt Amazons metoder.

LÄS ÄVEN: Kapitalet säger ifrån mot Amazons fackfientlighet

Amazon verkar dock inte ha ändrat sig för trots över 500 fler röster på ja-sidan så går nu e-handlaren ut och berättar att man kommer att överklaga, något som dock inte gjorts officiellt ännu. Anledningen till att det tar tid ska vara för att Amazon hämtar in bevis för att omröstningen inte gått rätt till.

Enligt e-handlaren har facket:

Hotat anställda för att tvinga dem att rösta ja.

Facket ska även, enligt Amazon, ha stört anställda som stått i kö för att rösta och hotat arbetande invandrare att de skulle förlora sina bidrag om de inte röstade.

Att säga att Amazon Labour Union hotade anställda är verkligen absurt. Amazon Labour Union är anställda från Amazon, säger fackets advokat till Reuters.

Amazon har nu begärt en förlängd deadline av National Labor Relations Board för att kunna samla in sina bevis. Bevisen måste presenteras senast den 22 april.

Vi är besvikna över resultatet av valet i Staten Island eftersom vi tror att det är bäst för våra anställda att ha en direkt relation med företaget, sade Amazon i ett tidigare uttalande efter omröstningen.

Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se