Sök
Stäng denna sökruta.
ANNONS

IKEA gör solig megasatsning: "Skickar stark signal"

Ikea tar stora kliv mot klimatneutralitet
Ikea/Pressbild
David Gustavsson
david@ehandel.se

Dela artikeln:

"Kan öka vår energiproduktion i Europa".

ANNONS

Ikea säger sig vilja ligga i framkant inom hållbarhet – och gör regelbundet satsningar i den riktningen.

På onsdagen stod det exempelvis klart att de som har gamla Ikea-möbler ska kunna skänka bort dem gratis till en återvinningscentral i Helsingborg. Möblerna ska därefter säljas vidare från begagnat-avdelningen på stadens IKEA-varuhus.

LÄS ÄVEN: Här vill IKEA ha dina möbler – gratis: ”Ska göra det enkelt”

I mars meddelade inredningsjätten även att man installerar hundratals laddstolpar för elbilar och hybrider på sina varuhusparkeringar runt om i landet. Sedan flera år tillbaka har man även en omfattande second hand-försäljning.

LÄS ÄVEN: Här är Ikeas megasatsning på snabb ladd: ”Ambitiösa mål”

Nu är det dags för en riktig megasatsning på förnyelsebar energi: Bolaget investerar nämligen 3,5 miljarder kronor i solenergi. Det meddelar ägarkoncernen Ingka i ett pressmeddelande på onsdagen.

Nio parker

Koncernen köper totalt nio solenergiprojekt i Tyskland och Spanien. De fyra solcellsparkerna i Tyskland ska ge motsvarande cirka 300 megawatt i snitt – medan dito i de fem solcellsparkerna i Spanien, motsvarar omkring 140 megawatt.

Parkerna ska generera motsvarande den el som krävs för att täcka förbrukningen i samtliga IKEA-varuhus och lager i Spanien och Tyskland. Projekten är dock i en tidig fas och byggena väntas dra igång 2022. Byggtiden för parkerna ligger på omkring sex månader.

Vi är glada att kunna berätta om detta initiativ som möjliggör förnybar elförbrukning i Tyskland och Spanien, vilket innebär ytterligare ett steg i att öka vår energiproduktion i Europa och Nordamerika. Med våra egna solcellsparker och vindkraftsparker vill vi göra förnybar energi tillgänglig för hela IKEA:s värdekedja men även bortom den, kommenterar Krister Mattsson, VD på Ingka Investments.

Klimatneural lösning

Solcells-satsningarna är del av bolagets klimatmål för 2030 om nettonoll-utsläpp.

Detta partnerskap går i linje med vår strategi att till år 2030 utveckla solcellsanläggningar med en produktion som motsvarar cirka 10 gigawatt för våra egna portföljer samt tredjepartsportföljer. Det skickar en stark signal att Ingka koncernen och ENERPARC nu går ihop för att bidra till en värld med koldioxidneutrala energilösningar, kommenterar Christoph Koeppen, VD och styrelseordförande för ENERPARC.

I dagsläget äger Ingka-koncernen 547 vindkraftverk och 10 solelparker i 14 länder. Därtill har man 935 000 solpaneler på sina egna varuhus och lager. Det innebär en installerad effekt på över 4 terrawatt, motsvarande den årliga energiförbrukningen, för en miljon europeiska hushåll.

Klimatutsläppen ökade

Samtidigt framgår det av bolagets senaste hållbarhetsrapport att dess klimatutsläpp ökade i fjol, jämfört med 2020. Förra året gjorde dessutom Aftonbladet en omfattande granskning som gjorde gällande att en underleverantör till IKEA, ett skogsbolag i landet, avverkar friska träd, i strid med gällande ukrainsk lag.

LÄS ÄVEN: Ikeas klimatutsläpp ökade i fjol: ”Är på rätt väg”

IKEA har dock med bestämdhet tillbakavisat uppgifterna och menar att träden – som har varit föremål för en granskning av avverkning i skyddsområden i Ukraina – inte alls är friska, utan utsatta svampangrepp. I bolagets egen interngranskning, som blev klar i början av januari, hävdar IKEA att reglerna har följts.

Dela artikeln: