ANNONS

Covid-utbrottet i Kina kan slÄ mot varutillgÄngen - igen

Fabrikerna har stoppats helt.

ANNONS

Den kinesiska staden Shenzhen har infört lockdown dÄ andelen covid-19-fall ökat markant den senaste tiden. Och det fÄr nu konsekvenser pÄ nytt för varutillgÄngen. En rad större fabriker Äterfinns nÀmligen hÀr och bland de som nu drabbas hittar vi sÄvÀl Apple som Amazon. Foxconn, som tillverkar bÄde Iphones och andra Apple-produkter har stoppat sin tillverkning i landet och försökt styra om den till andra fabriker.

HÀr finns Àven ett gÀng fabriker som producerar varor som sÀljs hos Amazon och Walmart, som nu vackert fÄr vÀnta pÄ dessa produkter.

Shenzhen har tryckt pÄ pausknappen och stoppat all verksamhet i nÀstan alla sektorer, sÀger Wang Xin, chef för Shenzhens grÀnsöverskridande e-handelssÀllskap, till Time.

Kinesiska ÄterförsÀljare blivit en grundpelare för mÄnga globala, digitala marknadsplatser dÄ billigare varianter av vardagsprodukter som mobilladdare och sneakers Àr hett efterfrÄgat vÀrlden över.

Amazon sjÀlva vÀntar sig dock kunna parera nÄgorlunda för det tillfÀlliga avbrottet.

Vi tror inte att det kommer att ha nÄgon större pÄverkan pÄ vÄr affÀr, sÀger Maria Boschetti, talesperson pÄ Amazon.

"FÄr inte göra nÄgot"

NedstÀngningen vÀntas lyftas den 20 mars, men kinesiska myndigheter ska ocksÄ ha sagt att vissa fabriker kan hÄllas igÄng under lockdown. Men dÄ under förutsÀttningen att det sker i en bubbla - dÀr man inte trÀffar utomstÄende mellan arbetspassen - och att de anstÀllda testas dagligen.

Enligt Wang Xin verkar det dock vara lite si och sÄ med den saken.

Även om du verkar i de omrĂ„den som inte haft nĂ„gra allvarliga fall, sĂ„ fĂ„r du inte göra nĂ„gonting just nu.

Nils Lund
nils@ehandel.se