ANNONS

Foodora öppnar för hemmakockar - här är kommunens besked

"Inget emot att detta testas".

ANNONS

Kan verkligen hemmakockar driva professionell försäljning från sina egna kök? Frågan har väckts sedan Foodora för någon vecka sedan gick ut och berättade om sin senaste satsning - ett slags mäkleri för hemmakockar som vill sälja sin hemlagade mat till allmänheten.

Fettavskiljare och separata dörrar?

En verksamhet som är förenad med många krav. Som Ehandel berättade i går räcker det inte med att ha ett stort intresse för matlagning och kunskaper i livsmedelshygien. Man måste också ha ett eget bolag, vara registrerad för livsmedelsförsäljning och med jämna mellanrum få besök av kommunen som ska kontrollera att man följer de regler som finns.

LÄS ÄVEN: Kraven bakom Foodoras nya tjänst: "Då avbryts samarbetet omedelbart"

Enligt en läsare som hör av sig till Ehandel är det ganska mycket som behöver komma på plats innan man kan komma igång med livsmedelsförsäljning i professionell skala.

De som försökt sig på hemmacatering i andra sammanhang har stött på strikta regler som i princip omöjliggjort sådan verksamhet, till exempel krav om ett särskilt kök i hemmet skilt från privatköket, krav om restaurangventilation, fettavskiljare, inte använda samma spis som för den privata matlagningen, krav om åtskilda in- och utpasseringsdörrar till köket och så vidare, räknar han upp.

Foodora har också medgett att hemmakockarna behöver ha "godkänd utrustning" för att bli aktuella för uppdraget.

Bolaget ser till att alla hemmakockar får de rätta förutsättningarna för att komma igång på ett säkert sätt, det görs genom utbildning kring livsmedelshygien, rutiner för mathantering såsom temperaturloggning enligt ett särskilt utformat egenkontrollprogram. Alla hemmakockar kommer även genomgå tester och behöver ha godkänd utrustning för att bli en godkänd hemmakock, skriver företaget i sitt pressmeddelande.

Kan krävas trafiktillstånd

Foodoras plan är att så småningom rulla ut sin satsning på bredare front men det första testet äger rum i Nacka kommun. Där väljer man också att peka lite extra på att det faktiskt finns en del regler att följa.

Det stämmer att kontroller kommer att behöva göras. Livsmedelsföretaget behöver vara registrerat hos livsmedelskontrollen på kommunens miljöenhet. Sedan kan det krävas andra typer av tillstånd beroende på vilken verksamhet man har. Om försäljningen sker på en viss plats så behöver tillstånd sökas av kommunens trafikenhet, som hanterar tillstånd som rör offentlig plats, detta gäller till exempel för Food trucks, skriver Helene Andersson, pressansvarig på Nacka kommun i ett mejl till redaktionen.

Vad tänker ni om tilltaget i sig? Är det lämpligt att privatpersoner säljer mat till andra privatpersoner på det här sättet, det vill säga med en utomstående aktör som mellanhand?

Om verksamheten sker under säkra förhållanden med säkra livsmedel och i övrigt följer livsmedelslagstiftningen så har vi inget emot att detta testas.

LÄS ÄVEN: Nu ska Foodora väcka hemmakockarna till liv - "blir matmäklare"

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se