ANNONS

Pricerunner kräver Google på 22 miljarder - stämmer sökjätten

Mikael Lindahl, vd på Pricerunner, kräver Google på miljardbelopp

"Det här är en överlevnadsfråga".

ANNONS

EU-kommissionen slog fast att Google manipulerat sökresultat för att gynna sin egen shoppingtjänst och att de därmed brutit mot gällande konkurrenslagstiftning. Därför väljer Pricerunner nu att stämma sökjätten, i Patent- och marknadsdomstolen, på inte mindre än 22 miljarder kronor.

Efter omfattande och noggranna förberedelser har vi idag stämt Google på närmare 22 miljarder kronor. Vi vill självklart få ersättning för den skada som Google orsakat oss under många år, men vi ser också stämningsansökan som en fight för konsumenterna, som har lidit stor skada av Googles brott mot konkurrenslagstiftningen under de senaste 14 åren och som fortsätter pågå här och nu, säger Mikael Lindahl, vd för Pricerunner, i ett pressmeddelande.

Det här är också en överlevnadsfråga för många europeiska entreprenörsbolag och arbetstillfällen inom tech. Om amerikanska techjättar genom sina närmast monopolställningar tillåts härja fritt och manipulera marknader så kan vi räkna med att många techbolag i Europa drabbas långt utanför den marknad för produkt- och prisjämförelser som nu står i fokus, fortsätter han.

Den svenska prisjämförelsesajten, som nyligen blev köpta av Klarna, anser att Google inte heller rättat sig efter kommissionens beslut, utan fortsatt att missbruka sin dominerande position. Pricerunner menar att de, och liknande sajter, får mindre trafik när Google styr om den till sig själva. De säger även att priserna i Googles jämförelsetjänst är 12-14 procent dyrare än i andra jämförelsetjänster.

För de populäraste områdena kläder och skor är priserna 16 till 37 procent högre. Som ett resultat av Googles överträdelse bedöms därför EU:s konsumenter betala mångmiljardbelopp i överpriser varje år, skriver bolaget.

"Europas främsta experter"

Pricerunner kräver därför ersättning för förlorad vinst i Storbritannien sedan 2008, samt Sverige och Danmark sedan 2013 fram till 2020, inklusive ränta för 2021. De hävdar att skadan preliminärt alltså uppgår till 22 miljarder kronor.

Med urstarka ägare, extern finansiering och Europas främsta experter bakom oss ser vi fram mot att få kompensation för vår skada och att bidra till att Google slutar upp med sitt olagliga beteende. Såväl europeiska konsumenter som digitala bolag lider större direkt skada av techjättarnas dominans än vad många tror, avslutar Mikael Lindahl.

LÄS ÄVEN: Google slår tillbaka mot Pricerunner: "Klarna har uttalat sig positivt"

Nils Lund
nils@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap