ANNONS

RS Sports satsning fick e-handeln att rusa: "Är så klart paranoida"

Magnus Alsterback (t.v), vd, och Johan Eriksson, e-handelschef på RS Sports

"Visste inte hur det skulle gå".

ANNONS

Den tennis- och padelintresserade känner förmodligen igen varumärket RS Sports. Bolaget som grundades av Grand Slam-finalisten och Davis Cup-kaptenen, Robin Söderling. De har främst sålt racket och bollar via återförsäljare, men i somras breddade man affären till sportkläder och valde att sälja dem i den egna webbutiken.

Ett drag som visat sig vara ett riktigt serveess och föranlett en större satsning på e-handeln. Och nu berättar vd:n, Magnus Alsterback, om varför man valde att ge sig in i en ny kategori.

Vi har ett varumärke som redan är så pass välkänt och kände att det var redo för att göra den här klädresan. Webben passar också perfekt för att sälja kläder, säger han till Ehandel.

Varför valde ni att sälja just kläderna i egen regi?

Det är ganska enkelt. I dag säljer vi våra produkter i 50 länder och vi exporterar till en importör. Via den distributören säljer vi sedan vidare till återförsäljarna. Så orsaken är primärt det ekonomiska. Att sälja shorts för 400 kronor via en distributör med alla mellanled hade inneburit att vi bara haft några tior kvar och det är inte intressant. När vi räknade på vad det hade krävts för prissättning för att genomföra den modellen så sprack det. Vi vill inte sälja shorts för 1000 spänn. Det är inte det vi står för, utan vi ska vara affordable luxury i premiumsegmentet.

Efterfrågan ska dessutom ha varit stark under en längre period innan lanseringen - något den egna e-handelns 2000-procentiga försäljningsökning i år skvallrar om.

Vi satt med "klädsamples" redan för 4,5 år sedan, men kände att vi inte var redo då. Men sen kan jag säga att i säkert 18 månader fram till i somras när vi lanserade fick vi dagligen frågan "har ni kläder?".

"Sålde slut på tre veckor"

Det är ingen liten investering som görs här. Faktum är att kategorin kläder just bara lämnat startgroparna. Utrullningen ska dock ske lönsamt.

I år kommer företaget att omsätta ungefär 55 miljoner kronor och nästa år kommer det att bli betydligt mer. Målsättningen på sikt är att e-handeln ska stå för ungefär 35 procent av totalen.

Från racket och bollar till kläder, vilka utmaningar har ni stött på där?

Det har varit mycket nytt att lära sig. Allt från hur man beskriver en storlek på ett plagg, hur man fotograferar det, vilka vinklar det ska vara, om det ska vara rörligt. Saker som storlek medium på en modell som är 175 centimeter lång - sånt har vi aldrig behövt skriva förut. Sen har vi behövt ta in ny kompetens och investera i all form av digital marknadsföring. Och hela tiden följa upp på den data som kommer in, till exempel när vi har som mest engagemang.

Nu är vi i en bransch som är väldigt snabbrörlig med olika trender, säsonger, väder och klimat i olika delar av världen.

Bolaget jagar nu också intensivt nya talanger till teamet för att kunna skala upp e-handeln.

Vi visste inte hur det skulle gå när vi lanserade i somras. Men vi sålde slut på tre veckor. Det har varit en utmaning att skala upp teamet snabbt nog och vi behöver anställa ännu fler. Framför allt de som jobbat med e-handel en längre tid och gjort en liknande resa i något annat bolag.

"Kan inte ha bättre hjälp"

Några fullständiga nybörjare på kläder är man dock inte. En av bolagets ägare är nämligen ett minst sagt välkänt namn inom modebranschen.

En av våra delägare är ju Karl-Johan Persson, så vi kan inte ha mycket bättre hjälp med tankar kring strategier. Vi är heller inget nytt företag, utan det är bara en ny kanal och varumärket är känt sedan tidigare. Så det handlar mer om att få folk att förstå att de kan handla våra kläder online.

Och för att lyckas med den biten kommer man bland annat att använda sig av de som i dag har en stor plattform.

Vi kommer bland annat att lansera en yogainspirerad kollektion med Kristin Kaspersen härnäst och vi har fler samarbeten på gång.

Är det just samarbetena som blir nyckeln för att skala upp kläddelen?

Det är en del, vi kommer även att bredda de kollektioner som säljer slut med fler alternativ. Sen är samarbetena en viktig del och nummer tre blir att skala upp i fler länder. Samtidigt så går vi in i till exempel Finland så vill vi jobba med till exempel annonsering på det lokala språket. Det blir utmaningen i att skala det så fort.

Det låter som om ni har väldigt gott självförtroende?

Vi är så klart paranoida över varje del inom affären. Men eftersom vi bland annat bland de största padelvarumärkena i Sverige och topp fem till sex i världen, så har vi redan folk som köper och använder våra kläder. Inte minst också inom tenniscommunityn. Den stora utmaningen är att kommer att vara ett brett sportvarumärke och inte bara sikta in oss på tennis och padel, utan kanske även gym- och löpningscommunityn.

Nils Lund
nils@ehandel.se