Sรถk
Stรคng denna sรถkruta.
ANNONS

Startupen plockar in miljoner: "Ska ta en global ledarposition"

Erik Nordlander och Johan Hรถรถk
Izabella Borowska
izabella@ehandel.se

Dela artikeln:

"Kommer att vรคxla upp affรคren".

ANNONS

ร…r 2016 startade Erik Nordlander och Johan Hรถรถk konstsajten "Bรคttrekonst.se" som idag gรฅr under det nya namnet: Artportable. Den svenskaย startupen รคr en plattform dรคr konstnรคrer kan bygga en digital portfolio och bรฅde visa upp och sรคlja sin konst till allmรคnheten. Det skriver Breakit.

Affรคrsmodellen bygger pรฅ att konstnรคrerna endast betalar en mรฅnads eller en รฅrsavgift fรถr att ansluta sig till plattformen, och sedan tar Artportable inte nรฅgon provision pรฅ fรถrsรคljningen. Nรฅgot som ska vara unikt fรถr liknande tjรคnster i konstbranschen, menar duon.

Artportable har lockat flera investerare som Daniel Soussan, grundare av Insplanet, och Stefan Tengvall, grundare av Ownit, samt Rustan Panday som รคr en av Storytels tidiga investerare. Och nu har รคven Tobii-grundaren John Elvesjรถ, via riskkapitalbolaget Brightly Ventures, gรฅtt in som ledande investerare i en nyemission pรฅ totalt 5,5 miljoner kronor.

Vi รคr glada att ha รคnglar och nu ocksรฅ en lead-investor som delar vรฅrt engagemang fรถr digitalisering av denna bransch. Nu ska vi, med investerarnas stรถd, fortsรคtta vรคssa organisationens olika delar och ta en global ledarposition, sรคger vd:n Erik Nordlander.

John Elvesjรถ och kollegan Andy Johnston frรฅn Brightly Ventures gรฅr samtidigt in i Artportables styrelse.

Vi pรฅ Brightly รคr imponerade รถver Artportables vision att skapa ett levande online-community fรถr konstnรคrer och konstintresserade. Vi รคr glada รถver att kunna stรถdja teamet i deras uppdrag att digitalt demokratisera och stimulera det utrymme som konsten upptar, sรคger de i ett uttalande.

Under 2020 landade Artportables omsรคttning pรฅ cirka รฅtta miljoner kronor, med ett minusresultat pรฅ runt 100 000 kronor. I รฅr รคr planen att dubbla omsรคttningen, och under 2022 ska man krossa 40 miljoner kronor.

Vi har hitintills vรคxt organiskt, men med detta kapital kommer vi att kunna vรคxla upp affรคren samtidigt som vi kommer att fortsรคtta vรคxa organiskt fรถr att stampa ner i Norden, sรคger Johan Hรถรถk till Ehandel.

Dela artikeln: