ANNONS

Rekordstark optimism i handeln - "kommer tveklöst att fortsätta"

Karin Johansson, VD Svensk Handel

Succésiffror i nya mätningen.

ANNONS

E-handeln har generellt sett vuxit kraftigt under pandemin, men tidigare i somras oroades många företag av att hösten eventuellt skulle bli tuffare. I augusti har dock stämningen vänt och nu förväntar sig många e-handlare en stark avslutning på året. Allt enligt Svensk Handels framtidsindikator, som regelbundet undersöker hur handelsföretag ser på den närmsta framtiden.

I augusti ökar framtidindikatorn för e-handeln med 2,5 enheter till 111,4 på en skala där 100 räknas som en neutral nivå.

E-handeln kan knappast hålla samma tillväxttakt som under pandemins första år men den digitala omställningen kommer tveklöst att fortsätta. Vi ser hur många äldre har omfamnat e-handeln under pandemin och de kommer fortsätta att klicka hem varor, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Butikshandeln faller samtidigt med 1,5 enheter till 106,4. Siffran innebär dock en ökning med 20 enheter sedan motsvarande mätning 2020. Enligt Svensk Handel är den nya noteringen den näst högsta på flera år.

Många handlare vittnar om en god sommarförsäljning med ökat flöde av kunder i butikerna. Om hela befolkningen vaccinerar sig och vi kan bromsa smittspridningen kommer butikshandeln att gå en stark höst till mötes, säger Karin Johansson.

LÄS ÄVEN: Uppmanar till vaccinering: "Helt avgörande att flödena tar fart"

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se