För exakt en månad sedan så skrev vi om de kommande nya momsregler inom EU. Europeiska kommissionen är uppenbarligen lika taggade på detta som många svenska e-handlare, då de även själva gått ut med ett pressmeddelande i frågan.
LÄS ÄVEN: En månad kvar till förenklad moms: “Förslaget är utmärkt”
EU:s momssystem uppdaterades senast 1993 och har inte hållit jämna steg med den ökade gränsöverskridande e-handel som har förändrat detaljhandelssektorn i grunden de senaste åren. Detaljhandeln på nätet har dessutom fått ett ytterligare uppsving till följd av coronapandemin, som även den visade att det behövs reformer för att se till att momsen på onlineförsäljning betalas till konsumentens hemland. De nya reglerna svarar även mot behovet av att göra livet enklare för både konsumenter och näringsidkare, skriver kommissionen.
Och för de e-handlare som säljer till flera olika EU-länder så kommer livet att bli enklare. Detta eftersom de nu endast behöver sköta EU-momsen via Skatteverket och det nya systemet OSS.
Från och med den 1 juli kommer dessa olika tröskelvärden att ersättas med en gemensam EU-tröskel på 10 000 euro, över vilken moms måste betalas i den medlemsstat där varorna levereras. För att underlätta för dessa företag och göra det mycket enklare för dem att sälja till andra EU-länder kan nätförsäljare nu registrera sig på en elektronisk portal kallad ”One Stop Shop” (OSS), där de kan hantera alla sina momsskyldigheter avseende sin försäljning i hela EU.
Förutom att det blir enklare för e-handlare inom EU att hantera momsen så hoppas kommissionen även att minska momsfifflet från säljare utanför EU. Tidigare har nämligen varor som förts in i EU med ett värde av högst 22 euro varit momsbefriade, något som missbrukats av oseriösa aktörer.
Studier och erfarenheter har visat att momsbefrielsen missbrukas genom att oseriösa säljare från tredjeländer felmärker varuförsändelser – bland annat smarttelefoner – för att slippa moms. Detta kryphål gör det möjligt för företagen att sälja billigare än sina EU-konkurrenter och bedrägerierna beräknas kosta statskassorna 7 miljarder euro om året, vilket leder till ett ökat skattetryck på andra skattebetalare.
För säljare utanför EU införs nu samtidigt ett system kallat Import One Stop Shop (IOSS) som ska göra det lättare för dessa säljare att göra rätt för sig när det kommer till EU-momsen. Enligt EU-kommissionen har “ett stort antal företag utanför EU” inkluderat de största globala marknadsplatserna redan registrerat sig i IOSS. OSS och IOSS slussar sedan vidare momsen till respektive länder där försäljningen skett.