ANNONS

Granskning av handsprit avslöjade brister - även i Sverige

"Många inte ens medvetna".

ANNONS

Försäljningen av handdesinfektionsmedel ökade kraftigt förra året. Men den stora efterfrågan var inte bara positiv - den innebar nämligen också att handsprit av varierande kvalitet hamnade i handeln.

Enligt nya siffror från Kemikalieinspektionen ökade antalet aktörer som tillverkade och sålde handsprit på den svenska marknaden med 270 procent från 2019 till 2020. Företaget har i en ny undersökning tittat närmare på 85 hand- och ytdesinfektionsprodukter och kommit fram till att 18 procent av dem hade brister. Det kan till exempel röra sig om otillåtna ämnen, för låg andel verksamt ämne för att produkten ska fungera eller fel i märkningen.

Våra råd till konsumenter är att handla hos kända aktörer som apotek och livsmedelsaffärer. Där har vi hittat färre problem medan e-handelsplatser, speciellt de som har sitt säte utanför EU oftare har brister. Kontrollera också att halten av etanol är över 60 procent för då ska produkten vara effektiv, säger Jenny Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Även om myndigheten pekar ut aktörer som Wish och AliExpress som företag där produkter med extra stora brister har hittats, förekommer alltså problem även hos svenska företag.

Eftersom tillsynen sker hos leverantörerna och inte hos återförsäljarna, undviker Jenny Karlsson dock att peka ut några särskilda handelsföretag.

Några produkter som kontrollerats finns hos de vanliga livsmedelskedjorna och apoteken men det är de svenska leverantörerna av de här produkterna som är våra tillsynsobjekt, det vill säga oftast inte där vi köpt produkten. De brister vi hittat är framför allt olika märkningsbrister. Dessa brister såg vi hos alla möjliga företag, både produkter inköpta via e-handel och fysiska butiker, säger hon till Ehandel.

Vi hittade också många produkter som innehöll otillåtna ämnen. I dessa fall handlade det ofta om nya eller mindre etablerade aktörer och marknadsplatser utanför EU.

Sticker företagen som är baserade i Sverige eller i EU ut på något sätt i granskningen?

Generellt så har de etablerade företagen mer resurser och kunskaper som gör att de kan åtgärda bristerna snabbare. Många av de nya aktörerna på marknaden var inte ens medvetna om att deras produkt omfattades av vissa krav när det gäller exempelvis märkning.

Det här är långt ifrån första gången som Kemikalieinspektionen har hittat brister hos internationella e-handelssajter. Och även om det alltså även finns brister i Sverige är handel från etablerade aktörer ändå att föredra, tycker myndigheten.

Finns det något annat tips till konsumenter och företag för att undvika att köpa hem eller köpa in bristfälliga varor?

Vill man som konsument köpa desinfektionsmedel via e-handel så kontrollera att det finns tydliga kontaktuppgifter på webbplatsen där man handlar så att man vid behov kan reklamera produkten eller ställa frågor. Handlar man i vanliga butiker så läs produktens etikett och kontrollera att den har svensk märkning och att det finns kontaktuppgifter till leverantör på förpackningen, och avslutar med ett tips till företagen:

På Kemikalieinspektionens webbplats finns information om vilka kemikaliekrav man som företag kan ställa vid inköp av kemiska produkter.

LÄS ÄVEN: Inte bara Wish - svenska sajter säljer också farliga prylar

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se