ANNONS

Hållbarhetspris var bluffmejl - 400 kändisar utsatta för bolagets trick

En person reagerade.

ANNONS

I e-handeln har bluffmejl och digitala bedrägerier tyvärr blivit något som hör till vardagen. Vi har vid flera tillfällen kunnat rapportera om kända företag som hamnat i kläm när personer med onda avsikter valt att använda sig av deras namn.

LÄS ÄVEN: Falsk kundklubb i nytt bluffmejl - PostNord varnar: "Djupt olyckligt"

Ofta innehåller bluffmejlen en länk som man vill att offret ska klicka på. Och trots upprepade varningar, från bland annat polis och de drabbade företagen, är det av allt att döma lätt hänt att man åker dit. Åtminstone om man ska tro en ny undersökning från Svenska Stöldskyddsföreningen, SSF. Föreningen skickade ut ett bluffmejl till 400 svenska kändisar, bland andra politiker och influencers. I mejlet framgick det att mottagaren var nominerad till ett hållbarhetspris och bara behövde klicka på en länk för att veta mer.

Ett listigt knep, som turligt nog just den här gången alltså inte innebar några problem. Istället för att hamna i bedragarens klor kom nämligen de länkklickande kändisarna till en sida där SSF informerar om den digitala brottsligheten.

Vi vill skapa uppmärksamhet och en möjlighet för diskussion kring problemet med digital brottslighet genom att visa hur lätt det är att bli lurad i en tid då de kriminellas metoder blir alltmer förfinade. Om vi pratar mer om digital säkerhet och informerar allmänheten om hur man skyddar sig kan vi också bättre förebygga den här typen av brott, säger Per Klingvall, rådgivningschef på SSF, i ett pressmeddelande.

Hur många som klickade på länken är oklart, men däremot var det bara en person av de 400 som reagerade med att svara på meddelandet.

Jag tyckte det var något som kändes skumt, både själva nomineringen men också hur det var formulerat. Jag vågade inte trycka på länken, men samtidigt såg det ganska äkta ut, så därför svarade jag ändå på mailet. Blev faktiskt mer glad över att vara Sveriges mest skeptiska person än över nomineringen till en av årets hållbarhetsprofiler, säger personen som för övrigt arbetar som skådespelare.

Vanliga tecken på att mejl innebär bedrägeriförsök kan enligt SSF vara att mejlet är felstavat och har konstiga formuleringar. Det kan också handla om att avsändaren är okänd eller har en mejladress som ser konstig ut, och att något helt enkelt "verkar för bra för att vara sant".

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se