I januari kunde vi förmedla den goda nyheten att det skulle bli enklare för e-handlare som säljer till privatpersoner inom EU att rapportera och betala in moms. Momsen inom EU har tidigare varit ganska krånglig att hantera beroende på vilka marknader man sålt till men nu ska allt samlas under ett och samma tak, och det taket är Skatteverket. Varje land ska helt enkelt samla in moms åt de andra länderna och därmed slipper man som företag hantera alla länder individuellt.
LÄS ÄVEN: Nya förenklade momsregler på gång – e-handlarna jublar
Alla länder har nu även enats kring ett omsättningstak på 10 000 euro, vilket Sverige satt till 99 680 kronor. Säljer man för över det till andra länder inom EU, så blir det då aktuellt att börja hantera momsen för varje enskilt land. Något som nu kan ske med det nya systemet One Stop Shop (OSS), som öppnar den 1 juli. Du slipper därmed individuell momsregistrering i varje land du säljer till. Det är dock fortfarande möjligt att jobba enligt det gamla systemet och hantera alla länder själv, om man så önskar.
Det är systemet Mini One Stop Shop som snart byter namn till One Stop Shop, och det ska redan nu gå att förregistrera sig för OSS hos Skatteverket.
Ett jämnare spelfält inom EU
Den nya förändringen har bland annat rubricerats som att den kan ge dyrare e-handel för konsumenterna. Skatteverket räknar nämligen med högre skatteintäkter. Men detta gäller när konsumenter handlar från utlandet, förändringen är alltså endast positiv för svenska e-handlare. Det blir helt enkelt ett jämnare spelfält inom EU när alla länder betalar in landsspecifik moms.
Något som förstås i teorin bör ha varit fallet även tidigare, men gränsbeloppen och reglerna har varit vitt skilda. Med ett nytt enklare och homogent system så räknar alltså Skatteverket med större intäkter från utländska e-handlare och företag.
Fler kommer helt enkelt behöva betala in svensk moms och regeringen räknar med ökade skatteintäkter på 250 miljoner kronor per år, något som experter på Skatteverket menar är lågt räknat.
Svensk Handel ställer sig samtidigt mycket positiva till förändringen.
Ambitionen i det här förslaget är utmärkt. Det är rimligt att alla konkurrerar med samma momssatser, sade Stefan Kvarfordt, näringspolitisk expert på Svensk Handel, till TT häromveckan.
Även om de nya reglerna ska vara enklare än tidigare upplägg så är det förstås Skatteverket vi har att göra med. Myndigheten har dock nu regelbundet webbseminarier kring OSS där man även ska kunna ställa frågor till myndigheten. Dessa hittar ni här. Många om just OSS verkar vara fullbokade de närmaste dagarna, intresset verkar alltså vara stort för de nya reglerna.