Nu har matkasseföretaget Mathem stämts av Diskrimineringsombudsmannen, DO, för diskriminering av en kvinna som efter tre månader på sin provanställning inte fick fortsätta när hon berättat att hon var gravid. Det skriver Dagens Industri.
Enligt DO ska hon ha fått sluta en månad efter att ha berättat att hon är gravid, och alla andra 35 personer som började sin provanställning samtidigt som henne har fått fortsatt anställning. Mathem ska även ha fortsatt rekrytera ytterligare personal efter att kvinnan fått sin provanställning avslutad.
Mathem hävdar att anledningen till att provanställningen avslutades är "en samlad bedömning av närvaro, lojalitet, samarbete men framför allt prestation".
Vi kan bekräfta att det stämmer att vi har ett pågående ärende med DO där vi har olika syn på vad som hänt. Mer än så vill vi inte säga just nu eftersom det är ett pågående ärende, säger Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, till Dagens Industri.
Rent generellt kan vi dock säga att Mathem värnar om att erbjuda alla medarbetare en jämställd arbetsplats, där alla behandlas lika. Vi tolererar aldrig någon form av diskriminering, och vi har tydliga rutiner för att hantera den här typen av ärenden internt.
DO genomförde en utredning i fallet, men var inte nöjd med företagets förklaring och konstaterade att man delar kvinnans bild av situationen. Enligt DO har Mathem diskriminerat kvinnan på grund av sitt kön, och har därför tagit ärendet vidare till domstol.
Skyddet för gravida i arbetslivet är mycket starkt och det skyddet gäller även under provanställning, säger Isabella Arsova på DO:s processenhet till sajten.
Ett av bevisen i ärendet är en sms-konversation mellan kvinnan och hennes dåvarande chef på Mathem. I den ska chefen reagerat på att hon inte hade berättat att hon var gravid när hon erbjöds provanställning.
Om skälen till att en provanställd arbetstagare inte får en tillsvidareanställning har en koppling till graviditeten är det fråga om diskriminering, fortsätter Isabella Arsova.
Enligt Diskrimineringsombudsmannen har kvinnan drabbats ekonomiskt av händelsen och Mathem krävs därför på skadestånd. Dessutom yrkar DO att företaget ska betala 70 000 kronor i diskrimineringsersättning.