ANNONS

Amazon vinner mot EU - slipper betala 2,5 miljarder

E-handelsjätten tvingas betala 2,4 miljarder i restskatt

En långdragen fajt med EU når sitt slut.

ANNONS

E-handelsföretaget Amazon har gått vinnande ur striden med EU-komissionen. I förra veckan meddelade EU-domstolen att Amazon inte tagit del av olagligt statsstöd från Luxemburg, något EU-kommisionen tidigare kommit fram till.

LÄS ÄVEN: Amazon får svara på frågor över påstådd skatteflykt

Denna saga sträcker sig ända tillbaka till 2012 då EU började undersöka hur nätjättarna betalade skatt inom unionen. 2014 så inleddes en utredning kring olagligt statsstöd i Luxemburg för Amazons del.

Enligt olika källor innebär upplägget att Amazon endast behöver betala skatt på en procent av vinsten i Europa, och att e-handelsjätten på ett olagligt sätt har kunnat dra nytta av statliga förmåner i nästan tio år, rapporterade vi på Ehandel 2014.

LÄS ÄVEN: Amazon utreds för olagligt statsstöd i Luxemburg

Under tiden ändrade Amazon hur de betalade skatt inom EU men utredningen fortsatte och EU-komissionen fann till slut i sin undersökning att Amazon tagit emot olagligt statsstöd.

Kommissionens preliminära uppfattning är att den skatteöverenskommelse som skett den 5 november 2003 av Luxemburg till förmån för Amazon utgör statligt stöd, och kommissionen tvivlar i detta stadie att den överenskommelsen är förenlig med den inre marknaden.

LÄS ÄVEN: E-handelsjätten tvingas betala 2,4 miljarder i restskatt

2017 var man klar med utredningen och Amazon beordrades att betala 250 miljoner euro i restskatt, runt 2,5 miljarder kronor.

Vi anser att Amazon inte fick någon särskild behandling från Luxemburg och att vi betalade skatt i full överensstämmelse med både Luxemburgs och internationell skatterätt, kommenterade e-handlaren då beslutet.

Amazon överklagade beslutet och nu snart 10 år sedan EU började titta på skatteflykten bland nätjättarna så går e-handlaren vinnande ur striden. EU-domstolen dömer till Amazons fördel och menar på att avtalet med Luxemburg inte utgjort olagligt statsstöd. Här kan man läsa beslutet i sin helhet.

Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se