Sรถk
Stรคng denna sรถkruta.
ANNONS

Apoteken talar ut om krisen - "e-handeln lyckas inte kompensera"

Flera apotek hade en sviktande fรถrsรคljning i Q1
Foto Lloyds: Holger Ellgaard/CC BY-SA 4.0
Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se

Dela artikeln:

Tufft fรถr kedjorna.

ANNONS

Den senaste veckan har aktรถrer som Apotek Hjรคrtat och Kronans Apotek gรฅtt ut och berรคttat om sina siffror frรฅn det fรถrsta kvartalet, som visat sig vara en tuff historia fรถr apoteken. Friskare kunder i kombination med pandemirestriktioner fรถr de fysiska apoteken har pรฅ flera hรฅll lett till miljontapp i bรฅde omsรคttning och resultat.

En annan faktor รคr att mรฅnga kunder passade pรฅ att bunkra apoteksvaror i mars fรถrra รฅret, nรคr pandemin precis hade slagit till. Dรฅ gick fรถrsรคljningssiffrorna fรถrstรฅs upp, vilket gjorde att Q1-fallet det hรคr รฅret delvis skedde frรฅn en ovanligt hรถg nivรฅ.

Lร„S ร„VEN: Kronans Apotek om Q1-krisen i branschen: "Ett jรคttetufft kvartal"

Nu visar det sig att en rad andra apoteksaktรถrer upplever samma sak. Det finns alltsรฅ mycket som tyder pรฅ att apoteksbranschen var ovanligt svag under det fรถrsta kvartalet.

Det vi kan uttala oss om Q1 รคr att vi ser en svagare start pรฅ 2021, mycket som en bakgrund av bunkringseffekterna vi sรฅg i bรถrjan av pandemin fรถrra รฅret. Vi ser รคven att rรฅdande pandemilag som begrรคnsar antalet besรถkare i vรฅra fysiska apotek pรฅverkar vรฅr fรถrsรคljning. Positivt รคr att vi ser en fortsatt stark tillvรคxt i vรฅr e-handel, men andelen lyckas inte kompensera pรฅ total fรถrsรคljningsnivรฅ, skriver Annelie Sรถderberg, marknads- och PR-chef pรฅ Lloyds Apotek i ett mejl till Ehandel.

Frรฅn 120 till 57 miljoner

Apoteksgruppen รคr lite mer hemlighetsfulla, men vittnar inte direkt om nรฅgon fรถrsรคljningsรถkning.

Vi lรคmnar inte ut nรฅgra siffror som inte รคr officiella via Bolagsverket redan, dรคremot sรฅ kan jag sรคga att vi behรฅller vรฅr marknadsandel, skriver Anna Bergstedt, marknads- och kommunikationschef pรฅ Apoteksgruppen.

Sedan tidigare har รคven Apoteket AB visat upp en svagare fรถrsรคljning under รฅrets fรถrsta kvartal. Bolagets fรถrsรคljning sjรถnk frรฅn drygt 5,4 till 4,7 miljarder kronor, samtidigt som rรถrelseresultatet gick frรฅn 120 till 57 miljoner kronor.

I en kommentar till kvartalsrapporten skriver Apotekets vd Ann Carlsson att fรถretagets kunder i allt hรถgre utstrรคckning tar del av bรฅde produkter och rรฅdgivning via fรถretagets digitala kanaler.

Detta har lett till en hรถg รถkningstakt i e-handeln men รคven ett minskat kundflรถde till vรฅra butiker, vilket belastat resultatet. I fรถrsta kvartalet 2020 upplevde Apoteket ett hamstringsbeteende, under motsvarande period 2021 har marknaden istรคllet krympt nรฅgot, fortsรคtter hon.

Och frรฅgan รคr hur mycket apotekens svaga Q1-siffror egentligen har att gรถra med pandemin och hur mycket de har att gรถra med ett รถkat intresse fรถr att e-handla. Nyligen slรคppte Apoteksfรถreningen siffror som visade att apotekens samlade fรถrsรคljning รถkade under 2020, samtidigt som e-handeln pekades ut som branschens stora vinnare.

Lร„S ร„VEN: Apotekens lysande facit pรฅ nรคtet - โ€œhar varit fรถredรถmligtโ€

"En vรคldigt stark utveckling"

Nรคr vi tittar nรคrmare pรฅ de fรถretag som endast sรคljer pรฅ nรคtet, ser bilden nรคmligen inte alls lika dyster ut. Axfoods nรคtapotek Apohem bakas i kvartalsrapporten ihop med segmentet Dagab, dรคr รคven Middagsfrid, Mat.se och restaurangkedjan Urban Deli ingรฅr. Segmentet visar en svag รถkning och ett fรถrbรคttrat rรถrelseresultat, nรฅgot som i och fรถr sig inte behรถver vara kopplat till just apoteksfรถrsรคljningen.

Men รคven branschkollegan Meds vittnar om ett fint kvartal.

Vi gรฅr inte ut med exakta siffror men Meds har haft en vรคldigt stark utveckling i Q1. Och totalmarknaden รคr stabil รคven om det generellt skrivs ut fรคrre recept med fรคrre lรคkarbesรถk under pandemin. Det stora skiftet รคr en fortsatt snabb รถvergรฅng frรฅn butik till online, dรคr ju apotek รคr den snabbast vรคxande kategorin. Det รคr sjรคlvklart positivt fรถr oss som planerat och byggt fรถr denna utveckling i flera รฅr, sรคger Bjรถrn Thorngren, vd pรฅ Meds, till Ehandel.

Ehandel har รคven varit i kontakt med Apoteas vd Pรคr Svรคrdson, som vill vรคnta med att uttala sig till fรถretagets Q1-siffror รคr klara.

Lร„S ร„VEN: Hjรคrtats chocksiffror sรคnkte ICA: "En mycket svag apoteksmarknad"

Dela artikeln: