Vid inledningen av pandemin presenterades ett hyresstöd som bland annat riktade sig till butiker och andra företag som drabbats av virusets framfart. Nästan omedelbart fick stödet kritik av bland andra Svensk Handel, som inte gillade hur det var utformat.
Bland annat såg man problem med att det var upp till fastighetsägaren att avgöra om hyresgästen skulle få en tillfällig sänkning, vilket även branschorganisationen Fastighetsägarna senare ifrågasatt.
LÄS ÄVEN: Gemensam attack mot hyresstöd för butiker: “Olyckligt”
Men kritiken har av allt att döma inte nått fram. I januari stod det nämligen klart att det kritiserade stödet skulle förlängas för det första kvartalet 2021, och nu föreslår regeringen att även årets andra kvartal ska räknas in. Den senare perioden väntar dock fortfarande på ett godkännande av EU-kommissionen.
Den hyresvärd som under perioden april –juni väljer att sänka den fasta lokalhyran för hyresgäster i utsatta branscher kommer att kunna söka stöd för att kompensera en del av lokalhyresnedsättningen. Den statliga kompensationen kan enligt förslaget ges med 50 procent av den nedsatta fasta hyran, vilket är samma nivå som för perioden januari-mars, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
"Behöver stöd som snabbt når ut"
Beskedet tas inte emot med öppna armar av vare sig Svensk Handel eller Fastighetsägarna. Svensk Handel tycker inte att stödet hittills har fungerat som det var tänkt.
Krisen fortsätter och vi är inne i pandemins trettonde månad. Vi behöver stöd som snabbt når ut till hårt drabbade handlare. Dessvärre riskerar hyresstödet återigen att bli en hägring, av de fem miljarder som regeringen tidigare avsatte för hyresstödet har merparten inte nyttjats. Stödet har helt enkelt inte fungerat, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i en kommentar.
Fastighetsägarna håller med om att det aktuella stödet, som bygger på att hyresvärden står för halva sänkningen, inte fungerar. Organisationen vill hellre se stöd som riktar sig direkt till de drabbade företagen.
En förlängning av hyresrabattstödet gör inte systemet bättre. Hyresrabattstödet är administrativt krångligt, långsamt och innebär att staten övervältrar sitt ansvar för både bedömning och finansiering av stödet på fastighetsägare, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.
LÄS ÄVEN: Parternas bråk om de sänkta hyrorna: "Tålamodet tryter"