ANNONS

Skriet från gränshandeln - rasade med nästan 90 procent

Kristina Jonäng (C), Mats Hedenström, Svensk Handel, och Stina Höök (M)

"Det nordiska samarbetet har inte fungerat när det behövts som mest".

ANNONS

Gränshandeln har kraschat helt sedan coronapandemin blev ett faktum. Hårda restriktioner har gjort att den tidigare spirande branschen nu vissnat. Totalt omsatte den norska gränshandeln 27,9 miljarder kronor och skapade 7 200 arbetstillfällen. Bara i Västra Götaland växte den med 700 miljoner till 9,4 miljarder kronor under 2019.

Men det var alltså innan covid-19 bredde ut sig över världen. Nu visar färska siffror upp en helt annat bild. Enligt norska Statistisk sentralbyrå rasade gränshandeln med enorma 87,5 procent under 2020.

Coronapandemin har slagit hårt mot stora delar av handeln men allra värst utsatt är gränshandeln. Tyvärr tvingas vi konstatera att det nordiska samarbetet inte har fungerat när det behövts som mest. En gräns som normalt är en linje på en karta har växt till en mur under pandemin, det måste bli en läxa inför framtida kriser, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

"Är en avgörande faktor"

Det är HUI Research som tagit fram den senaste rapporten om gränshandeln på uppdrag av just Svensk Handel, Västra Götalandsregionen och Region Värmland. Hos de sistnämnda är osäkerheten och oron stor. Inte minst i Eda kommun, där Charlottenberg shoppingcentrum ligger, där var fjärde person arbetar inom detaljhandeln.

Coronapandemin har på ett smärtsamt vis påmint oss om hur viktig gränshandeln är, inte bara för handeln utan för hela lokalsamhällen. Det står stora ekonomiska och sociala värden på spel. Gränshandeln försvann över en natt och läget är allvarligt, säger Stina Höök (M), ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Region Värmland.

En levande gränshandel innebär också en mer välfylld statskassa. Under 2019 drog gränshandeln in 6,5 miljarder i skatteintäkter. Vilket enligt Svensk Handel motsvarar kostnaden för att anställa 12 000 grundskollärare.

Gränshandeln är en avgörande faktor för tillväxten och jobben i hela Sverige. Företagen behöver akut hjälp att överleva krisen, men vi måste också arbeta långsiktigt med kompetensutveckling, infrastruktur och hållbarhet för att fullt ut ta tillvara de inkomster som samarbete vid gränsen genererar, säger Kristina Jonäng (C), regionutvecklingsnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen.

Förslag på åtgärder

I rapporten lämnar HUI Research även förslag på åtgärder, efter att ha intervjuat politiker, företagare och företrädare för intresseorganisationer.

Åtgärder på kort sikt: riktade stöd anpassade till de enorma omsättningstappen, stöd som är anpassade för mindre bolag och mer omfattande permitteringsstöd, skriver man och fortsätter:

Åtgärder på lång sikt: större förståelse för de speciella förhållanden som råder i gränshandelsområdena, insatser för att återupprätta de goda relationerna mellan Sverige och Norge, infrastrukturprojekt för integration mellan länderna, höjd utbildningsnivå i gränsområdena och mer riktade insatser från Arbetsförmedlingen.

Nils Lund
nils@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap