ANNONS

Kapitalet säger ifrån mot Amazons fackfientlighet

Från Amazons kampanjsajt

"Strider mot grundläggande internationella konventioner".

ANNONS

En historisk händelse börjar närma sig i USA. Amazons livslånga kamp mot att deras arbetare i USA ska organisera sig fackligt kan lida mot sitt slut. En omröstning är nämligen på gång om att starta en union vid Amazons lager i Alabama. E-handlaren har gjort sitt bästa för att stoppa omröstningen men den ser nu ut att ta plats med ett sista datum för att rösta den 29 mars.

Nu berättar Folksam och Öhman Fonder att de tillsammans med 76 internationella storinvesterare skrivit ett brev till Amazons styrelse. Brevet, som ska vara en skarp uppmaning, kräver att Amazon upprätthåller mänskliga rättigheter och därmed också låter arbetarna organisera sig fackligt.

Vi har fått upprepad information om att Amazon aktivt försöker motverka att deras anställda organiserar sig fackligt. Detta strider mot grundläggande internationella konventioner kring mänskliga rättigheter som bolaget samtidigt säger sig stå bakom. Vi har haft möten med Amazon under hösten men inte fått de svar vi önskat så därför vänder vi oss nu direkt till styrelsen, säger Emilie Westholm, chef för ansvarsfullt ägande på Folksam, i ett uttalande.

Folksam och investerarna har helt enkelt fått nys om Amazons systematiska nedtryckande av all form av organisering bland deras medarbetare i USA. I samband med den potentiellt historiska omröstningen har Amazon i vanlig ordning jobbat för att arbetarna ska rösta nej. De har bland annat startat en hemsida där de visar på nackdelarna med facklig organisering.

Förutom att det är en mänsklig rättighet att ha en möjlighet att organisera sig fackligt så har fackföreningar genom historien haft en viktig roll i demokratiutveckling och skapande av välstånd. Det Amazon gör för att förbättra sina anställdas arbetsvillkor kan sätta ett avtryck långt utanför företaget och detsamma gäller om de inte gör något, säger Emilie Westholm.

Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se