ANNONS

Padelboom i e-handeln: "Finns inget slut pÄ möjligheterna"

FrÄn vÀnster: Stefan och Rickard frÄn Big Padel och Magnus frÄn Ongoal.se

"I padel kan man vara medelmÄttig och ÀndÄ ha kul".

ANNONS

Den kom frÄn ingenstans och plötsligt var den det enda folk talade om. 2020 blev Äret dÄ sporten padel pÄ allvar intog Sverige. Och vilket intÄg! FrÄn att ha fört en lite trevande tillvaro med ett begrÀnsat antal padelhallar runt om i landet, blev efterfrÄgan pÄ speltid plötsligt sÄ stor att sjÀlvaste Globen gjordes om till en hall med 14 padelbanor. Och av allt att döma stÄr hallen knappast tom. HÀromveckan rapporterade sajten Padel Direkt om att bokningsbotar stjÀl padeltider för att sÀlja dem vidare i sociala medier, vilket lett till överbelastning hos bokningssajten Matchi och frustration hos de kunder som blivit utan bana.

Det starka intresset för att spela padel har förstÄs ocksÄ mÀrkts av i e-handelns vÀrld. Strax före jul berÀttade vi om e-handeln Padelspecialisten, som sett en tydlig försÀljningsökning det senaste Äret.

LÄS ÄVEN: Smash i e-handeln - frĂ„n hobby till försĂ€ljning i miljonklassen

Men det finns fler aktörer som vill ha en del av den vÀxande padelkakan. En av dem Àr Ongoal.se, som under 2020 uppnÄdde en omsÀttning pÄ 8,2 miljoner kronor - en ökning pÄ cirka 230 procent frÄn 2019.

Padel har som sport ökat kraftigt i Sverige under 2020, vilket inte Àr sÄ konstigt med tanke pÄ vilken rolig och social sport det Àr. Vi pÄ Ongoal var relativt tidiga i Sverige med att börja sÀlja padelprodukter och har satsat hÄrt pÄ padel sedan dess, sÀger grundaren Magnus Lindgren till Ehandel.

VÄr padelkategori har ökat kraftigt under 2020, bÄde i utökat sortiment och ökad försÀljning, medan vÄr innebandykategori har haft det tuffare pÄ grund av pandemin. VÄrt fokus online tillsammans med vÄra tÀta relationer med vÀrldsledande mÀrken har varit en viktig faktor för vÄr tillvÀxt, fortsÀtter han.

"HÀr för att stanna"

Inför 2020 valde Magnus Lindgren att sÀga upp sig frÄn sitt ordinarie jobb och istÀllet satsa fullt ut pÄ sin vÀxande e-handel.

Vad tror du om det hÀr Äret, ser det starka intresset ut att hÄlla i sig?

Padelintresset fortsÀtter att vÀxa. Intresset Àr enormt och det Àr fortsatt svÄrt att fÄ tag pÄ padeltider pÄ flera hÄll. Vi hoppas Àven att innebandyn kan komma tillbaka till samma nivÄ som tidigare. Med hÀnsyn till starten pÄ 2021 sÄ kÀnns en fördubbling av 2020 Ärs omsÀttning inom rÀckhÄll.


Globen har blivit Padelhall (Foto: globenpadel.se)

Enligt Magnus Lindgren finns det i Sverige för nÀrvarande cirka 2 000 padelbanor, varav cirka 1 200 ska ha byggts under 2020. Det hÀr Äret vÀntas ytterligare 800 nya banor se dagens ljus.

FrÄgan Àr hur mÄnga banor som krÀvs för att hitta rÀtt nivÄ, men det fÄr framtiden utvisa. Padeln Àr hÀr för att stanna!

Utöver Padelspecialisten och Ongoal finns en rad andra butiker som vÀnder sig till den som Àr ute efter ny padelutrustning. Via en snabb googling hittar vi till exempel Padelexpert.se, Rocketpadel.com och Padelnest.se.

Men det finns plats för Ànnu fler. Det menar i alla fall gÀnget bakom Big Padel, en ny sajt som har siktet instÀllt pÄ att bli den största i Sverige inom sin nisch.

"Vi Àr helt frÀlsta"

Företaget grundades av Stefan Bondesson och Rickard Edmund. Stefan Bondesson beskriver dem bÄda som företagare och entreprenörer nÀr vi nÄr honom pÄ telefon. Han Àr sjÀlv verksam inom allt frÄn profilklÀder till en skilsmÀssoapp, och att just padeln skulle bli duons nÀsta projekt lÄg inte lÄngt borta.

Dels har vi ett jÀkla intresse sjÀlva, med betoning pÄ jÀkla. Vi Àr helt frÀlsta. Sen Àr vi ju entreprenörer i sjÀlen och dÄ hÀnder det att man ligger vaken pÄ nÀtterna och funderar pÄ nya affÀrsidéer, sÀger Stefan Bondesson till Ehandel.

Trots att sajten i skrivande stund Ànnu inte har lanserats har Big Padel numera samlat totalt sex delÀgare, som till vardags arbetar inom allt frÄn layout och grafik till ekonomi och marknadsföring.

MÄlet Àr att bli den största plattformen som bara fokuserar pÄ padel. Vi kommer att sÀlja allt frÄn racketar till tillbehör och klÀder men tÀnker ocksÄ att vi ska erbjuda olika tjÀnster. Det kan till exempel vara att man vill boka en personlig trÀnare eller att man har dragit pÄ sig en skada och behöver en tid hos en kiropraktor eller en naprapat.

PÄ sikt hoppas man Àven pÄ att det ska gÄ att boka pass pÄ sajten, att man ska kunna erbjuda olika resor och event och kanske ocksÄ att Big Padel ska kunna ta fram drycker och bars och profilklÀder under det egna varumÀrket.

Det finns egentligen inget slut pÄ möjligheterna i detta. Jag har till exempel jobbat med profilklÀder i flera Är sÄ jag har bra ingÄngar till den typen av produkter.

Men Àven om projektet i sin helhet redan ligger i startgroparna sÄ finns det verksamhet i kulisserna. Tillsammans med sina kollegor driver Stefan Bondesson sedan en tid tillbaka ett padelnÀtverk som i nulÀget har 24 medlemmar. Det gÄr ut pÄ att entreprenörer ses och spelar samt för att göra affÀrer med varandra.

Kombination av motion och underhÄllning

SjÀlv upptÀckte Stefan padeln för ett par Är sedan i samband med en vistelse i Spanien, dÀr sporten Àr betydligt mer utbredd Àn i Sverige. Sedan tvÄ Är tillbaka spelar han aktivt, gÀrna sju dagar i veckan nÀr han har möjlighet.

Varför har sporten blivit sÄ populÀr, tror du?

Det beror nog en hel del pÄ corona, att man har kunnat komma ivÀg och spela samtidigt som gym kanske varit stÀngda. Sen kan jag ocksÄ sÀga att jag fyller 50 i Är och jag har spelat fotboll och hockey större delen av livet. Men att börja med en ny sport i min Älder, det Àr svÄrt att bli riktigt bra. I padel kan man vara medelmÄttig och ÀndÄ ha kul. Man spelar ju tvÄ och tvÄ och man lÀr sig spelet fort.
SÄ det Àr en kombination av hÀlsa och motion och att det Àr roligt och utmanande, man vill alltid bli bÀttre.

Enligt Svenska Padelförbundet finns det för nÀrvarande cirka hundra padelföreningar i Sverige och runt en halv miljon svenskar berÀknas nu ha provat pÄ sporten. FrÄgan Àr alltsÄ hur lÀnge de nuvarande banorna rÀcker till, Àven om man rÀknar med de 800 nya som uppges vara pÄ gÄng. SÀrskilt om man som Stefan oftast spelar tvÄ timmar per tillfÀlle.

Det Àr tvÄ timmar glÀdje per gÄng, jag hade lÀtt kunnat spela i fyra timmar, avslutar han.

LÄS ÄVEN: E-handelsprofilen slĂ„r till igen - öppnar ny webbshop

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se