ANNONS

Virala skämtet blev en e-handelshit - sålde för 15 miljoner

Ikea hoppade på trenden.

ANNONS

När Vermont-senatorn Bernie Sanders skådades sittandes ensam på läktaren i samband med att Joe Biden svors in som amerikas 46:e president gjorde internet slag i saken.

Den tidigare presidentkandidaten klipptes ut och in i alla möjliga bilder och motiv för komisk effekt. Och Sanders kampanj var inte sena med att reagera. Snabbt som attan lanserade de både t-shirts och en långärmad tröja på hemsidan med den nu kända bilden. Och resultatet blev precis som förväntat.

De sålde slut på bara fem dagar och drog in hela 15 miljoner kronor.

Jane och jag blev glatt överraskade över den kreativitet som många människor har visat upp den sista veckan. Och vi är glada för att vi kan använda min berömmelse på internet för att hjälpa Vermontbor i nöd, säger Bernie Sanders i ett uttalande.

Men det var inte bara Bernie Sanders som lyckades kapitalisera på den nya "memen". Burton-jackan som Sanders bar sålde nämligen slut direkt. Enligt varumärket själva mer än fördubblades försäljningen av just den modellen. Det har också dykt upp begagnade jackor av samma modell på andrahandssajter. När vi tittar på eBay hittar vi direkt en privatperson som försöker sälja sin "Bernie-jacka" för drygt 16 000 kronor. Inga bud verkar dock ha inkommit i skrivande stund.

Även Ikea passade på att haka på trenden och marknadsförde sin ihopfällbara stol "Gunde" och grytvantarna "Vardagen" under bilden på Bernie Sanders med texten: "Get the look". Huruvida det givit en märkbar skjuts i försäljningen är dock oklart i dagsläget.

Nils Lund
nils@ehandel.se