ANNONS

Zalando höjer fraktkostnaden - lanserar "lÄngdistansleverans"

Anne Vibe Hansen berÀttar om Zalandos nya lÄngdistans-erbjudande

"Vill vara transparenta".

ANNONS

Efter ett antal Är med fri frakt lanserade Zalando för nÄgot Är sedan en grÀns för hur mycket man mÄste handla innan erbjudandet blir aktuellt. FörÀndringen Àgde först rum i Italien, varpÄ den spreds till bland annat Storbritannien, Spanien och Irland och sÄ smÄningom Àven Norden. I dag mÄste man handla för minst 229 kronor för att fÄ fri frakt pÄ Zalando.se. Annars kostar det frÄn 39 kronor.

LÄS ÄVEN: Zalando slutar med gratis frakt i hela Norden

Nu tar modejÀtten Ànnu ett steg mot att lÀgga över fraktkostnaden pÄ kunden. Sedan en tid tillbaka Àr en del av varorna pÄ företagets sajt mÀrkta med symbolen "lÄngdistansleverans", vilket innebÀr att just de varorna kostar 39 kronor extra att klicka hem. Skulle kunden lÀgga flera lÄngdistans-varor i samma bestÀllning blir kostnaden dock ÀndÄ bara 39 kronor.

Anne Vibe Hansen pÄ Zalandos kommunikationsavdelning berÀttar för Ehandel att den nya avgiften - precis som namnet antyder - har att göra med att vissa varor skickas lÀngre strÀckor. För Sveriges del kan lÄngdistans innebÀra att varorna skickas frÄn till exempel Italien.

Vi har gjort en betydande utbyggnad av vÄrt sortiment i Sverige sedan oktober 2020. En del av de nya varorna förvaras i logistikcenter som ligger lÀngre ifrÄn Sverige och normalt inte servar den svenska marknaden och det Àr de varorna som belÀggs med en fraktavgift pÄ 39 kronor för att tÀcka de extra omkostnaderna. Avgiften Àr ungefÀr densamma pÄ vÄra olika marknader, skriver hon i ett mejl till redaktionen.

Rabatt vid hemleverans

Enligt Zalando innebÀr symbolen och den extra avgiften att det blir lÀttare för kunderna att göra medvetna val. Den som vill undvika lÄngvÀga frakter fÄr helt enkelt lite hjÀlp pÄ vÀgen.

Vi vill arbeta pÄ ett hÄllbart sÀtt och underlÀtta för vÄra kunder att göra hÄllbara val. NÀr vi erbjuder det hÀr större sortimentet till vÄra kunder vill vi dÀrför samtidigt vara transparenta gÀllande den lÀngre leveransdistansen, skriver Anne Vibe Hansen.

För bestÀllningar som innehÄller lÄngdistansvaror och inte nÄr upp till den fraktfria grÀnsen pÄ 229 kronor, debiteras kunden endast för lÄngdistansleveransen, det vill sÀga 39 kronor totalt. Om bestÀllningen har tvÄ fraktavgifter, till exempel för att kunden valt hemleverans, betalas endast den dyrare av avgifterna. Den som klickar hem en eller flera lÄngdistansvaror och vÀljer hemleverans till en kostnad av 49 kronor behöver alltsÄ inte betala nÄgon distansavgift.

Kunder som bestÀller bÄde lÄngdistansvaror och "vanliga" varor i samma köp fÄr sin order uppdelad pÄ flera paket. Enligt Zalando tar det i regel 5-8 dagar för lÄngdistansvarorna att nÄ fram till kunden.

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se