ANNONS

Gamern som gjorde e-handel av sina favoritspel

Gamern som gjorde e-handel av sina favoritspel
Ola Walfridsson driver Loot Land
Foto: Patrik Ljungman

Lootland.se har efter bara några månader lyckats få en stabil kundkrets och beställningar från andra sidan Atlanten.

ANNONS

Det har gått snabbt sedan e-handeln Loot Land tog sina första steg i våras. Bolagets grundare Ola Walfridsson var säker på att han knappast var ensam om att ha ett stort intresse för gaming- och populärkultur, inte minst med tanke på att e-sportskulturen verkar växa sig allt starkare. Då föddes idén om att sälja merchandise med TV- och datorspelsrelaterade motiv.

I april registrerades Loot Land som företag, och i maj öppnade e-handeln - som nu finns i både en svensk och en internationell upplaga.

- Jag är själv en gammal gamer och spelade mycket TV-spel när jag växte upp på 80- och 90-talet. Så jag undrade om det kanske fanns någon som säljer merchandise relaterad till TV- och datorspel, men kunde inte direkt hitta någon som hade det som sitt huvudsortiment. Så då tänkte jag att då gör jag det, berättar Ola Walfridsson, som även är VD för företaget.

Några beställningar varje dag

Loot Land har enligt Ola Walfridsson tre huvudsakliga målgrupper: Ungdomar i åldern 16-24 år som gillar e-sport, deras föräldrar som vill kunna köpa roliga gåvor till sina barn, och till sist, gruppen som Ola Walfridsson själv tillhör.

- Det är vi som är i 30-årsåldern och är nostalgiska, och vill köpa prylar med koppling till de spel och den populärkultur vi hade när vi växte upp, säger han.

Hur har det gått med affärerna hittills?

- Det har gått bra. Kanske lite långsamt nu i början, men vi har ju precis kommit igång. Och vi märker att det finns ett stort intresse.

Trots att Lootland.se endast har varit igång i ett par månader har företaget redan hunnit få en del återkommande kunder. Företaget märker också att antalet order, som annars brukar ligga runt några stycken per dag, går upp när det har kampanjats på till exempel Facebook.

Vill få egna licenser

Loot Land drivs utöver Ola Walfridsson av kollegorna Daniel Andersson och Jonas Öberg, samt Ömer Akay och Carl-Marcus Gidlöf som är delägare i Loot Land genom skivbolaget Despotz Records.

- Alla hjälps åt så tekniskt sett är vi alla kollegor även om Ömer och Carl-Marcus är delägare via sitt andra bolag, förklarar Ola Walfridsson.

På sikt är planen att den nya e-handeln ska sälja betydligt mer än vad som är fallet i dag. Gruppen har redan registrerat både Lootland.se och Lootland.gg (vilket betyder Good Game i spelsammanhang), och riktar sig med den sistnämnda till hela världen.

- En tanke är att vi så småningom ska sälja även egen merchandise. Vi tittar just nu på hur vi skulle kunna få till egna licenser, säger Ola Walfridsson.

Har ni märkt av stort intresse i något särskilt land?

- Flest order har kommit från Kanada, England och Finland, så det är ganska spridda skurar.

Byggde sajten själv

Företagets sajter, som är uppenbart inspirerade av klassiska TV-spel som Super Mario, har Ola Walfridsson satt ihop på egen hand. Han är sedan tidigare grafisk formgivare och “självlärd webbutvecklare”, och insåg snabbt att det fanns pengar att spara på att inte anlita någon extern medhjälpare.

- Jag gjorde lite research och märkte att man ofta får betala mycket för något som kanske ändå inte blir så snyggt. Så då tänkte jag att jag gör det själv.

"Vi hade samma intresse"

De som är involverade i Loot Land-projektet har alla har olika ansvarsområden. Någon letar samarbeten, någon sköter sociala medier och så vidare. Men det mesta av den dagliga driften tar Ola Walfridsson själv hand om.

- Hela den här grejen har startat med att vi alla hade samma intresse, så vi har samma ambitioner och mycket interna diskussioner och så. Det är väldigt roligt, säger han.

Till sist måste vi ju fråga vilket ditt favoritspel är?

- Då får jag säga att Mass Effect ligger mig varmt om hjärtat. Det är fortfarande en av de bästa historierna jag har varit med om i ett TV-spel.

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se