ANNONS

Corona slog hårt mot handeln - 10 000 har varslats

Tuffa besked för handelsanställda i Covid-19:s spår.

ANNONS

Nu har vi svart på vitt hur coronapandemin drabbat handeln, hittills. Och det är inga roliga siffror som presenteras i Svensk Handels rapport "Läget i Handeln". Här framgår det att runt 110 000 har korttidspermitterats i den svenska handeln och dessutom har hela 10 000 varslats i branschen.

Var femte anställd inom handeln har korttidspermitterats, coronakrisen har varit en dramatisk tid för handeln, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel, i ett uttalande.
Hade inte möjligheten med korttidspermittering införts hade arbetslösheten skenat iväg ännu mer, fortsätter han.

Handeln sysselsätter i dag drygt 12 procent av den svenska arbetskraften - en siffra som dessutom är ännu högre bland unga mellan 16 och 24 år.

I stormens mitt är alla konsekvenser svåra att överblicka. I skrivande stund har delar av omsättningen och besöksflödena återvänt och vissa delbranscher går bra. Men från ett redan tufft utgångsläge är det tydligt att den omställning och de utmaningar som handeln redan arbetade med före coronakrisen har förstärkts ytterligare för de företag som lyckas ta sig igenom den, skriver Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i rapporten.

Nils Lund
nils@ehandel.se