ANNONS

Cykelkrafts rek.pris försvann - fälls för vilseledande reklam

Cykelkrafts rek.pris försvann - fälls för vilseledande reklam
Du får inte sänka från rek.pris.

Blanda inte ihop rekommenderat pris och ordinarie pris.

ANNONS

E-handlaren Cykelkraft har fått en bassning av Reklamombudsmannen. Det gäller erbjudanden under Black Friday-perioden, då Cykelkraft sänkte priserna på många cyklar.

Prishistorik från Prisjakt

Anmälaren använder Prisjakts jämförelsetjänst för att påvisa problemet med ett av Cykelkrafts erbjudanden.

- På annonsörens webb­plats anges ett normalpris på 35 990 kronor. Enligt statistik från Prisjakt har den mark­nads­förda produkten aldrig kostat mer än 26 700 kronor hos försäljaren, rapporterar anmälaren till Reklamombudsmannen.

Den utlovade rabatten på 13 389 kronor, på en av Cykelkrafts cyklar, är därmed vilseledande enligt den privatperson som anmält företaget. Cykelkraft håller delvis med om kritiken och säger att det bland annat handlar om ett fel på sajten.

- Det största problemet är att vid någon omdesign av webbsidan, har ordet "rek.pris" från tagits bort från de svarta priserna. Detta kommer att justeras under november 2018. Priset som anges som "normalpris" i anmälan avser alltså rekommenderat utpris av leverantör, skriver Cykelkraft.

LÄS ÄVEN: Trademax fälls för påhittad rea - får böta 4 miljoner

Att jämföra med rekommenderat pris, istället för ordiniarie pris, är något som e-handlaren Trademax har slagits om i rätten, och förlorat. Ett nedsatt pris ska alltså utgå ifrån ett pris som butiken tidigare faktiskt sålt varan för.

"Är inte tidigare ordinarie pris"

Reklamombudsmannens bedömning i fallet Cykelkraft är därmed kort, och opinionsnämnden fäller reklamen som vilseledande.

- Nämnden finner att den överstrukna prisuppgiften i svart, av en genom­snitt­s­konsument, sannolikt uppfattas så att priset i rött är en pris­sänk­ning från annonsörens ordinarie pris för produkten. Annonsören har anfört att rabatten utgår från det av lever­antören rekommenderade priset. Det är med andra ord inte annonsörens tidigare ordinarie pris. Reklamen är därför vilseledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.

Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se