ANNONS

De fick nog - tog upp kampen mot "Sveriges inköpsförlamning"

Vd:n Hanna Robertsson i en skyddsvisir

"Handlar om liv och död".

ANNONS

För drygt 90 år sedan i Traryd i Småland startades familjeföretaget Ingross. Grundaren Alma Nilsson var sömmerska och Ingross blev hennes syateljé och butik där hon sålde sytillbehör.

Sedan dess har företaget omvandlats till en e-handelsbutik och gått från att sälja tyger och knappar till att idag specialisera sig på förbrukningsartiklar som bland annat städprodukter, fordonsrengöring och kontorsmaterial. Idag är Almas dotter Inga Jedhammar delägare och marknadsansvarig och Ingas dotter Hanna Robertsson, som är den andra delägaren i bolaget, axlar vd-rollen.

Under 2019 ökade omsättningen med 11 procent och uppgick till 1,5 miljoner kronor. Däremot har rörelseresultatet (EBIT) sjunkit sedan 2018 och det har de även gjort i fjol. Rörelseresultatet gick ner med ytterligare 16 procent och landade på minus 51 000 kronor.

Nu meddelar bolaget att man har "tröttnat på myndigheternas långa beslutsvägar" gällande inköp av skyddsmaterial till vården i den rådande pandemin och därför har Ingross tagit saken i egna händer.

I en kris förändras förutsättningarna och då måste man agera snabbt och med kreativitet, säger Hanna Robertsson i ett pressmeddelande.

Vd:n Hanna Robertsson började leta efter nya inköpskanaler och lyckades till slut etablera några kanaler för import från Kina. Men då möttes hon av motstånd från inköpsansvariga på sjukhusen runtom i Sverige som menade att "om produkterna inte fanns på lager så var det inte intressant, och förskottsbetalning var helt uteslutet".

När bristen på varor är så stor i världen ökar trycket enormt på de fabriker som producerar produkterna. En naturlig effekt av detta är att priserna stiger och villkoren för köparen försämras. Fabrikerna kan nu kräva full förskottsbetalning, och vill man beställa så får man anpassa sig till det, säger Hanna.

Jag kände att jag hade ett ansvar att göra något för att hjälpa vårdpersonalen. Jag kunde inte sitta och vänta på att Sveriges inköpsförlamning skulle gå över. Hjältarna inom vården behöver skyddas, och det måste göras snabbt. Det handlar ju faktiskt om liv och död!

Så hon startade en insamling där privatpersoner kan skänka pengar som sedan används till att köpa in skyddsutrustning som doneras till sjukvården.

Vi vill visa att det faktiskt inte är några problem att köpa in riktig skyddsutrustning, men förutsättningarna har ändrats så det gäller att anpassa sig till den nya spelplanen.

Det är jättefint att våra medmänniskor ställer upp och gör detta för vårdpersonalen, det gör verkligen skillnad! Men samtidigt är det sorgligt att det ska vara så. Arbetsgivare bör ta sitt ansvar för att hålla personalen skyddad.

Hittills har man samlat in över 54 000 kronor som har använts till inköp av desinfektionsmedel, handskar och medicinska skyddsvisir CE-märkta med validerade certifikat. Dessa har donerats till Västmanlands sjukhus samt ett flertal äldreboenden och vårdcentraler i länet.

Visiren har uppskattats enormt av personalen. Tidigare använde de oftast hemmagjorda visir av grumliga OH-papper som snabbt går sönder, är obekväma, immar igen och kan inte rengöras och återanvändas på ett säkert sätt, säger Hanna och avslutar med:

Nu har vi möjlighet att importera FFP2- och FFP3-masker, och förhoppningen är att regioner i Sverige tar sitt ansvar och lägger en beställning. Riktig skyddsutrustning behövs nu, och behovet kommer att vara stort en lång tid framåt.

Izabella Borowska
izabella@ehandel.se