Vi på Ehandel har tidigare rapporterat om problem gällande statens hyresstöd till bland annat detaljhandlare. Nu på morgonen går Svensk Handel ut med att hyresstödet till handeln riskerar att bli en hägring.
LÄS ÄVEN: Låst läge för handelns sänkta hyror: ”Orealistiska förväntningar”
Enligt branschsorganisationens undersökning är det endast 16 procent av de tillfrågade som fått sänkt hyra. Detta trots att två av tre sällanköpvaruhandlare har likviditetsproblem till följd av coronapandemin.
Hyra numer två på gång
Svensk Handel är nu rädd att vi strax kommer att få en ny våg av konkurser, på grund av för höga hyror.
Regeringens hyresstöd verkade till en början lovvärt men har dessvärre blivit en hägring för många handlare. Snart ska handlarna betala in hyra nummer två under krisen och jag befarar att det kan leda till nya konkurser, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.
Lån skjuter bara fram problemet
Undersökningen visar också att den statliga lånegarantin inte hjälper i krisen. Många handelsföretag får även nej av banken när de vill låna.
Att skjuta fram inbetalningar och ta nya lån kan hjälpa vissa på kort sikt men risken är att problemet skjuts på framtiden. En förlorad försäljningsdag är svår att vinna tillbaka. Handlarna behöver åtgärder som tillfälligt lättar på kostnadsbördan, säger Karin Johansson.
Den åtgärd som nått ut till flest handelsföretag ska vara sänkta arbetsgivaravgifter, där 74 procent anger att de använt sig av den stödåtgärden. Drygt vart fjärde företag har även beviljats korttidspermittering, en siffra som också väntas öka då alla ännu inte ansökt.
Hyresstödet och sänkta hyror är dock alltså något som Svensk Handel inte ser något stort genomslag av än så länge. Efter personalen så ska hyran vara den största kostnaden för handlarna.
Coronakrisen är en smärtsam ökenvandring för många handelsföretag, konstaterar Karin Johansson.