ANNONS

Handlarna har tappat hoppet: "Alarmerande läge"

Karin Johansson, vd på Svensk Handel

"Lägsta nivån som någonsin noterats".

ANNONS

Svensk Handel har undersökt handlarnas framtidstro under coronapandemin i april och resultatet visar historiskt låga nivåer.

Samma period i fjol låg Framtidsindikatorn för sällanköpsvaruhandeln på totalt 80,7 enheter, vilket kan jämföras med den neutrala nivån på 100. Nu ligger den siffran på rekordlåga 54,4 enheter.

Trots att dagligvaruhandeln är en av de branscher som vittnar om tillfredställande eller rekordhöga försäljningsnivåer under den rådande pandemin, framgår det i Handelsbarometern att handlarnas framtidstro har sjunkit med 19,1 enheter jämfört med förra månaden och landar på 73,9.

Det bekräftar hur alarmerande läget är för stora delar av handeln. Det är av yttersta vikt att de statliga stödåtgärderna fungerar och snabbt når fram till handeln. Coronapandemin är temporär och kan inte tillåtas vara det som slår ut våra företag, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Vi har många gånger skrivit om e-handlare som firar nya säljrekord mitt under Covid-19 när konsumenter väljer att klicka hem det man behöver istället för att besöka en fysisk butik. Men även e-handlarna visar en minskad framtidstro just nu. E-handlarnas Framtidsindikator sjunker med 3,6 enheter, till 101,3.

Det osäkra ekonomiska läget gör att många håller hårt i plånboken och det påverkar många nätbutiker. Vi kan konstatera att e-handlarnas tro på den egna verksamheten faller tungt, säger Karin Johansson.

Framtidstron för Sveriges hela butikshandel, sällanköp och dagligvaror sammanlagt, summerar en bottennivå på totalt 64,2 enheter.

Det är 35,8 enheter lägre än förra årets aprilsiffra och den lägsta nivå som någonsin noterats sedan mätningarna startade.

Izabella Borowska
izabella@ehandel.se