ANNONS

300 permitterade från Clas Ohlson - "en extraordinär situation"

Stänger butiker och drar ner på personal.

ANNONS

En försäljning som backade med 17 procent till 502 miljoner kronor och en e-handel som under samma månad ökade med 50 procent till 48 miljoner kronor. Så kan man sammanfatta mars hos Clas Ohlson.

Utöver att företaget som de flesta andra har påverkats av Covid-19, har företagets omsättning också minskat till följd av att bolaget valt att stänga butiker. Sedan mars förra året har Clas Ohlson stängt åtta butiker, och ytterligare en - i centrala Helsingborg - kommer att stängas under det här kvartalet. Dessutom planerar företaget att den 1 maj att lägga ner sin egen e-handel i Storbritannien för att istället sälja via Amazon.

Jag konstaterar att vi även efter en exceptionell mars präglad av Covid-19 kan visa på en organisk tillväxt i Norden på 3 procent för våra elva första månader. Den negativa påverkan av Covid-19 har vi till del kunnat möta med positiva effekter från ett aktivt arbete med vår kommersiella agenda och vi har fått kvitto på att vårt sortiment är relevant, även i en extraordinär situation som denna. Vi är fortsatt mycket ödmjuka inför den tid vi har framför oss och det är för tidigt att dra slutsatser om vilken påverkan Covid-19 kommer att få på vårt resultat framöver, säger Lotta Lyrå, vd på Clas Ohlson, i ett pressmeddelande.

"Vi är snabbfotade"

Clas Ohlson har mött coronavirusets framfart med flera åtgärder och satsningar. Bland annat har man lanserat en drivein-lösning för personer som ska hämta varor i någon av företagets butiker. Dessutom har bolaget permitterat 300 medarbetare från ett 70-tal butiker, och tittar för närvarande på deltidspermitteringar på tjänstemannasidan. Företaget planerar också att spara pengar genom att minska sin tjänstemannaorganisation på sikt.

Jag vill betona att Clas Ohlson möter dessa utmaningar utifrån en finansiell styrkeposition och med en strategi som är anpassad både till förändrade köpbeteenden och ett tufft marknadsklimat. Vi är snabbfotade när det gäller att anpassa verksamheten till rådande förhållanden. Givet att rådande yttre förutsättningar inte förändras kvarstår vår målsättning att nå en rörelsemarginal på 4-6 procent under innevarande verksamhetsår 2019/20, säger Lotta Lyrå.

LÄS ÄVEN: Clas Ohlson om coronaviruset: "Inte någon väsentlig resultatpåverkan"

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se