Coronaviruset har fått ekonomiska konsekvenser för en rad företag inom bland annat resebranschen, transportsektorn och handeln. Nu höjs allt fler röster för att de drabbade företagen måste få ersättning för sina förluster.
Hittills har regeringen bland annat presenterat en satsning värd 500 miljarder kronor, som går ut på att företag ska kunna få utökade lån av sina banker. Upplägget har dock kritiserats för att bara gynna större bolag.
LÄS ÄVEN: Storåkers till regeringen: "Kommer inte att göra någon skillnad"
Tidigare presenterade regeringen ett nytt åtgärdspaket, som enligt egen uppgift kan vara värt över 300 miljarder kronor. Det innebär bland annat att företagen från och med i dag ska kunna använda sig av korttidspermittering.
Förslaget innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften genom att staten står för en större kostnad. Konstruktionen liknar korttidsarbete, men subventionsgraden utökas kraftigt. Arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen. Syftet är att rädda svenska jobb, skriver Finansdepartementet i ett pressmeddelande.
Gäller inte bolag med stora skulder
Företagen ska också få möjlighet att skjuta upp inbetalningar av arbetsgivaravgifter och skatter samtidigt som staten tar över sjuklöneansvaret i två månader, april och maj. Tanken är att de nya skatte- och avgiftsreglerna ska kunna tillämpas retroaktivt från den 1 januari, vilket innebär att bolag som redan betalat in skatt för perioden januari till mars ska kunna få pengarna tillbaka. Det finns dock undantag:
Anstånd kommer endast beviljas företag som inte missköter sin ekonomi eller på annat sätt är oseriösa. Anstånd får inte heller beviljas företag som har större skatteskulder.
Förslaget som presenterades i dag ligger i linje med det som både Pricerunners vd Nicklas Storåkers och Svensk Handel har efterfrågat.
LÄS ÄVEN: Svensk Handel om viruskaoset: "Vi har kontakt med regeringen"
"Gäller att få igång andningen"
Regeringens nya åtgärdspaket välkomnas även av Småföretagarnas riksförbund, som nu hoppas på att de nya reglerna ska gå snabbt att införa.
Precis som regeringen säger så är det viktigt att åtgärderna genomförs snabbt och då hoppas vi på att verkstad går före snack. Med detta förstås att beslut fattas snabbt eller att regeln införs generellt och att kontroller kan ske efteråt. För den som håller på att bli medvetslös gäller det att få igång andningen först innan man frågar om id-handlingar, skriver förbundet i ett pressmeddelande.