Sponsrat Innehåll

Sträckfilm med sockerrör – CO2 positiv

En helt ny sträckfilm gör sitt intåg på marknaden. Den heter BiGreen och består av upp till 60% biobaserat material.

Sträckfilmen produceras delvis med förnybara komponenter kallade monomer – som kommer från bland annat sockerrör. Det i sin tur gör sträckfilmen mer CO2-vänliga än normalt. Folien bibehåller alla tekniska egenskaper, inklusive att den kan sträckas och nyttjas för att säkra gods på pallar. Den stora skillnaden är att den har ett positivt CO2-avtryck. Det är möjligt i och med att sockerrören absorberar koldioxid när den odlas. En väldigt viktig del är att det är restprodukter från sockerrösodling som används. På så sätt inverkar det inte negativt på exempelvis matproduktion, utan gör att vi utnyttjar mer av den förnybara råvaran.

Hos det lilla emballageföretaget Vangby, är miljö i fokus. Det genomsyrar verksamheten avseende återvinning och återanvändning samt att biologiska alternativ ständigt är på tapeten.Bigreen är en av de senaste produkterna som utvärderats med gott resultat och därför får en fast plats i produktprogrammet.

Det finns dock mycket mer man kan göra för miljön och många E-handlare använder fyllnadsmaterial vid försändelser till slutkonsument. Här finns spännande alternativ.

Till Exempel pappersfyllnad av 100%återvunnet papper som är den enda pappret som klarar den tyska miljömärkningen Blaue Engeln*.

Också Vangbys luftkuddar och cushionmaterial är miljövänlig och består av minst 50% av återvunnen plast. Luftkuddar kan dessutom återanvändas, igen och igen.

I sortimentet återfinns inga produkter som kombinerar flera material. Detta för att underlätta återvinningen.

Eftersom PVC i längden inte är bra för miljön, samt hormonstörande, har det inte någon plats på hyllorna hos Vangby.

Det finns väldigt användarvänliga produkter med PVC menar VD, Jakob Vangby, men eftersom det i slutändan är dåligt för miljö har vi sedan många år plockat bort det ur sortimentet.

En produkt som helt felaktigt fått framställas som en miljövänlig är ”OXO-Plast”. Produkten bryts inte ner som det utlovas utan delar bara upp plasten i microplaster som inte går att se med blotta ögat. Plasten finns kvar och finner sin väg in i kretsloppet.

Naturligtvis återfinns inte OXO-produkter bland Vangbys sortiment. Jakob Vangby utvecklar vidare: Avseende OXO så råder det ingen tvekan om skadligheten för miljön. Det var därför naturligt att Vangby aldrig skulle ta in dessa produkter. Det är faktiskt så att flera organisationer och Europaparlamentet arbetar för att förbjuda användandet av OXO som en del i plast.

I packprocessen skall Vangby erbjuda de alternativen som vi kan stå för, det vill säga är ändamålsenliga och flyttar positionerna för en bättre miljö i rätt riktning.

Vill du läsa mer om Vangby och miljöriktiga produkter kan du klicka här.

*Blå Ängeln / Der Blaue Engel

Den Blå ängeln är Tysklands miljömärke. Det är det äldsta miljömärket i världen och har funnits ända sedan 1978. Kriterierna för denna miljömärkning tas fram av det tyska naturvårdsverket och är en statlig och frivillig miljömärkning, precis som svenska miljömärkningen Svanen. Målet med miljömärkningen ”Blå ängeln” är att minimera miljöpåverkan av skadliga ämnen, energiförbrukning och avfall. (Källa: https://miljomarkningar.se/bla-angeln-der-blau-engel/)