En ny e-handelsapp har sett dagens ljus. Albin Ponnert, en av initiativtagarna, berättar för tidningen LandLantbruk om det nya projektet, som inte bara är en app utan en hel plattform för lokalproducerad mat.
- Målet är att öka andelen lokalt producerad och konsumerad mat. Producenten ska kunna möta konsumenter på ett enkelt sätt. Och även själva äga relationen och pengaflödet. Vi vill korta avståndet mellan producent och konsument. Oavsett var i världen det är, säger Albin Ponnert till LandLantbruk.
Själva plattformen går under namnet Local Food Nodes och en nod är just en plats där det produceras mat, exempelvis en bondgård som valt att vara med.
Projektet ska drivas av den ekonomiska föreningen ”Local food node Röstånga” och vinstuttag sägs inte kunna göras utan eventuell vinst återinvesteras i projektet. Intäkterna kommer ifrån en avgift som man själv kan bestämma storleken på när man börjar använda appen.
"Produktsaldon, kvitton och plocklistor"
Gällande appen så fungerar den som en e-handel, eller kanske snarare som en marknadsplats, men med ett undantag.
- I praktiken är det som en webshop, men den avgörande skillnaden att inga pengar eller transaktioner för genomförda beställningar går via plattform, utan du betalar alltid direkt till producenten, skriver Local Food Nodes på sin sajt.
Fördelen för säljarna på plattformen, alltså “bondgårdarna”, ska vara enkelheten.
- Den största fördelen med appen för producenter är att de snabbt kan hitta en lokal marknad och att de får hela intäkten för produkten själva. Det sparar också väldigt mycket administration. Appen tar bland annat hand om produktsaldon, kvitton och plocklistor åt dem. Det är gratis för producenten att använda appen, säger Albin Ponnert.
"Vi måste backa bandet"
När Ehandel.se testar appen lite snabbt så hittar vi faktiskt flera “noder” i närheten, som har lagt upp köpbara produkter med bild och olika upphämtningsdatum. Totalt ska det dock endast finnas ett 30-tal noder i Sverige än så länge. Albin Ponnert berättar samtidigt att det även har startats noder i Tokyo, North Carolina, Minneapolis och i Genève.
- Jag tror vi måste backa bandet och hitta tillbaks till ett närmare förhållande till maten vi äter, säger Albin.