ANNONS

21-åringens e-handel i Kina backas av 31 investerare

21-åringens e-handel i Kina backas av 31 investerare
Casper Oldén driver e-handeln Antique Scandinavia
C. Oldén/Instagram

Antique Scandinavia har stängt sin första investeringsrunda.

ANNONS

I våras kunde vi berätta om Casper Oldén, 21-åringen som öppnat en e-handel för skandinavisk design på kinesiska Taobao med målet att nå ut till kunderna i jättemarknaden Kina. Ungefär i samma veva gick Antique Scandinavia, som e-handeln heter, ut och visade intresse för att ta in externt kapital, bland annat genom en kampanj hos crowdfundingbolaget FundedByMe.

Nu är investeringsrundan avslutad, och Casper Oldén berättar för Ehandel.se att hans företag har lyckats få in närmare 800 000 kronor från totalt 31 olika investerare.

- Ja, det är superkul att vi lyckades finansiera upp oss. Det känns väldigt skönt, säger han.

Företaget hade hoppats på att få in någonstans mellan 750 000 och två miljoner kronor, så Casper Oldén är nöjd med resultatet. Han berättar att omkring 20-30 procent av pengarna har kommit in via FundedByMe och att resten härstammar från Antique Scandinavias egna nätverk.

- Det är allt från gamla vänner som har gått in med 2 500 kronor för att de tror på mig till helt främmande personer som har satsat betydligt mer.

Beräknar nå break-even före årsskiftet

Eftersom intresset för insamlingen enligt Casper Oldén var stort från många aktörer i antikvitetsbranschen, valde bolaget att förlänga insamlingstiden något.

- Under slutet av kampanjen så kom ett antal branschaktörer in och visade intresse, något vi inte hade planerat för i detta skede, utan såg som ett senare steg. Detta gjorde att vi valde att förlänga. Efter inledande diskussioner med dessa så valde vi att stänga kampanjen den 8 juli hos Funded By Me för att fortsätta diskussionerna under hösten och ge det den tid som krävdes, förklarar han.

Casper Oldén och hans medarbetare ser förlängningen som positiv även om det den här gången slutade med att branschfolket inte kom med. Casper Oldén lyfter fram dels att Kina är så pass långt borta både geografiskt och kulturellt och dels att projektet i sig - att driva svensk e-handel i Asien - fortfarande är så pass ovanligt. Det är därför inte så konstigt om det tar lite längre tid att skapa förståelse kring, menar han.

- Vad vi har upptäckt är att trots att vi har haft en bra presentation och kommunikation där vi kan formulera vad vi kan göra inom ramarna för projektet, så har vi ändå varit beroende av att sitta ner och prata.

Men branschaktörerna kanske kan få en ny chans längre fram?

- Vi tittar faktiskt på ytterligare en emission i slutet av det här året eller början av nästa. Men vi beräknar nå break-even innan dess och då är det inte säkert att det behövs.

De nytillkomna pengarna ska Antique Scandinavia, som av Casper Oldén beskrivs som ett antikhus för 2000-talet, bland annat använda till att vidareutveckla sin sajt. Casper Oldén menar att bolaget bland annat måste titta på ytterligare kompetensrekrytering i form av bland annat en plattformsexpert som kan Tmall och Taobao, en kunnig copywriter samt någon som är duktig på sociala medier.

- Vi har en konkret plan och vi är redan igång. Nu gäller det att få upp volymen, avslutar han.

LÄS ÄVEN: 21-åringen som säljer svenska antikviteter via e-handel i Kina

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap