Sök
Stäng denna sökruta.
ANNONS

2000 svenskar tvingas betala alkoholskatt - efter köp i e-handeln

Nils Lund
nils@ehandel.se

Dela artikeln:

Skatteverket granskade estländska företag som saknade registrering.

ANNONS

När det ska handlas alkoholhaltiga drycker går den stora majoriteten av svenskarna till Systembolaget. Men vissa vänder sig även till e-handeln och de aktörer som bedriver distansförsäljning till svenska kunder.

Nu har Skatteverket fått nys om att 2 000 personer köpt alkohol från estländska företag, som inte registrerats som distansförsäljare av myndigheten. Dessa kunder kommer därför att behöva betala alkoholskatt på mellan 2 000 och 100 000 kronor.

Företag som säljer alkohol på internet till svenska kunder ska vara registrerade hos Skatteverket och de ska betala alkoholskatten, det ska inte kunden behöva göra, säger Titti Campalto på Skatteverket.

Det finns dock ingen lag som säger att företagen måste informera kunden huruvida de är registrerade som distansförsäljare hos Skatteverket eller ej. Det enda sättet att få reda på det inför köp är att helt enkelt att fråga Skatteverket själv.

"Handlat i god tro"

Handlar man från ett ej registrerat företag tvingas man alltså själv stå för skattenotan.

Ring till Skatteverket och fråga om företaget är registrerat. I det här fallet är det säkert många som har trott att alkoholskatten är betald och har handlat i god tro, säger Titti Campalto.

De 2 000 som berörs av detta kommer inom kort att få ett skattebeslut med information om hur mycket som ska betalas och hur det ska gå till.

Vilka företag som Skatteverket granskat och som saknat registrering framgår ej.

Dela artikeln: