Startsida › Forum › E-handelsforumet › E-handelsplattformar › Erfarenheter efter att ha startat upp med opencart
Etiketter: opencart
- Detta ämne har 24 svar, 15 deltagare, och uppdaterades senast för 10 år, 11 månader sedan av jgg.
-
FörfattareInlägg
-
16 januari, 2012 kl. 20:17 #97184FredrikGustDeltagare
Att välja e-handelsplattform är ett ofta omdebatterat ämne. Eftersom jag själv är IT-konsult och har arbetat inom området i många år, men aldrig själv behövt betala för uppstartskostnaden var det något nytt för mig att inte bara titta på bästa plattform, utan även vad den kostar att drifta, utveckla och få ett eget utseende på.
Det självklara valet från början kändes som giganten Prestashop som har en väldigt stor användarbas, har en massa plugins och möjlighet att köpa en färdig design som lätt går att göra till sin egen. Det fungerade bra ända tills jag började få problem, som mer har med en låg uppstartbudget att göra än själva plattformen:
-
Prestandan trots uppgradering av webbhotellet till företagskonto och 512Mb minne var svår att leva med. Både det publika gränssnittet och admingränssnittet gick i sirapsfart och då var jag ju ensam användare i mijlön med en nästan tom databas.
-
Flödet för att checka ut och betala kräver som standard att man måste registrera sig. Det finns moduler för att gå runt här, men jag kände inte att jag hittade någon tillräckligt smidig för att komma vidare.
Det fick mig att bestämma mig för att inte gå vidare med Prestashop. Den andra lösningen som jag alltid velat testa själv är Magento som är en fullfjädrad lösning som innehåller alla funktioner man behöver och ett mycket välutvecklat pluginsystem där det finns att köpa precis det man behöver.
Tyvärr behövdes inte många timmars test för att konstatera att man behöver bra mycket mer kraft i sin driftmiljö än man får på ett webbhotell för att rulla runt en Magento om man inte hyr in sig i en driftad miljö.
Lanseringsdatum närmade sig och situationen kändes trist. Lagret hade anlänt och räkningarna började ticka in. Opencart hade länge känts som en rätt tunn spelare med mycket modifieringar och manuellt arbete med filkopieringar och anpassningar.
Jag laddade ner och testade Opencart och hoppsan, vilken upplevelse i prestanda och enkelhet i anpassningar för den som pysslat på med lite PHP-kod. Just enkelheten är väl det som gör hastigheten och mina tidigare så misslyckade försök att få sidan användbar prestandamässigt kändes avlägsna.
Att köra opencart i Sverige är dock inte helt problemfritt. I andra länder har man inte samma regelverk kring moms och det är en hel del pyssel (eller lite pengar i licenser och mindre pyssel) att fixa så att alla priser i alla lägen visas med moms till privatpersoner.
Man får även pyssla på rätt mycket ute i mallarna för att få bort sådant man inte vill använda, t.ex. önskelistan. Det gör att det bara är att inse att lösningen inte blir till att uppgradera rätt ur kartongen när en uppdatering kommer.
På opencarts community finns det en hel del som är gratis men också rätt mycket som kostar pengar. Generellt tycker jag att de moduler jag införskaffat för pengar varit prissatta på ett sådant sätt att det är smidigare att köpa dem än att själv kavla upp kodarärmarna.
Nu när jag haft butiken igång en par veckor känns opencart som ett helt rätt system att börja med. Det mesta är smidigt och man upplever sidan som hyggligt snabb och smidig. Administrationsgränssnittet är det klart snabbaste jag testat.
Ska du öppna butik, har webbhotell, har pysslat på lite med PHP och inte är rädd för lite HTML och känner att du vill testa på det här med e-handel utan att dra på dig månadsavgifter, ken jag faktiskt rekommendera opencart!
Hoppas detta kan vara till hjälp till er som ska välja system!
// Fredrik Gustavsson som driver butiken pålyset.se klimatsmart belysning
17 januari, 2012 kl. 00:28 #134350bloggusDeltagareLite klen analays … men det är nog för att du har nog missat något eller testat i fel miljö.
Om du har kört din butik i några veckor, så måste du ha testat Prestashop 1.4.x? I så fall är kassan där lika bra (eller lika dålig, beroende vem som skriver om den) som i Opencart, dvs. kunden måste skriva in sina uppgifter innan man ser betalsätten. Ingen skillnad. Testade du 1.3.x istället, så är det synd – stora skillnader där.
Sedan om jag tittar på din sida så är den faktiskt långsammare än en Prestashop-installation på ett 200kr-400kr-VPS hos t.ex. Prestaworks eller Glesys. Men å andra sidan kör du förmodligen hos Binero, som är känd för att inte ge den snabbaste prestandan för sådana installationer.
Är annars ingen förespråkare för Prestashop före Opencart, båda har bra och dåliga sidor.
17 januari, 2012 kl. 05:16 #134352FredrikGustDeltagare@bloggus 32470 wrote:
Lite klen analays … men det är nog för att du har nog missat något eller testat i fel miljö.
Om du har kört din butik i några veckor, så måste du ha testat Prestashop 1.4.x? I så fall är kassan där lika bra (eller lika dålig, beroende vem som skriver om den) som i Opencart, dvs. kunden måste skriva in sina uppgifter innan man ser betalsätten. Ingen skillnad. Testade du 1.3.x istället, så är det synd – stora skillnader där.
Sedan om jag tittar på din sida så är den faktiskt långsammare än en Prestashop-installation på ett 200kr-400kr-VPS hos t.ex. Prestaworks eller Glesys. Men å andra sidan kör du förmodligen hos Binero, som är känd för att inte ge den snabbaste prestandan för sådana installationer.
Är annars ingen förespråkare för Prestashop före Opencart, båda har bra och dåliga sidor.
Jag testade med 1.4 och hotellet är mycket riktigt Binero. Har gjort testet med Prestashop sedan 1.2 och tycker egentligen att lösningen är rätt bra, men just vad gäller hastigheten så fanns det mer att önska. Testade även hos surftown, one och en par andra men med rätt dålig hastighet. Kanske är det så att man borde satsa på Glesys för att köra egen drift i annan miljö?
Det jag saknade i kassan i 1.4 var möjligheten att med Klarna på ett enkelt sätt genomföra ett köp utan att registrera sig.
//Fredrik
17 januari, 2012 kl. 07:22 #134353MickeBDeltagare@FredrikGust 32472 wrote:
Jag testade med 1.4 och hotellet är mycket riktigt Binero.
Binero är bra. Men inte för Prestshop kan jag också intyga. Detsamma gäller för Surftown.
Oderland däremot klarar av PS med god prestanda på ett vanligt företagskonto.
17 januari, 2012 kl. 08:28 #134359Vedhemma_seDeltagareJag har kört ett gäng egna projekt (inte vedhemma) på Binero, och mina erfarenheter är inte helt positiva.
Kontrollpanelen: Även om den lämnar lite att önska är det faktiskt väldigt smidigt att registrera domäner, konfigurera DNSer osv
Hosting: Nu har jag delad hosting i deras kluster och inte VPS, men jag är inte nöjd alls. Jag kunde på en av mina webbplatser ladda om en sida 10 gånger, och minst en av gångerna så fick jag meddelande om att databasen inte gick att nå. Så var det i flera månaders tid tills jag flyttade webbplatsen. Därtill hade jag genomsnittliga laddningstider på 2-2.5 sekunder (enligt Google Pagespeed i webmaster tools). När jag flyttade sidan till en av servrarna där jag jobbar gick laddningstiden ner till ca en sekund.Så det finns inte en chans att jag kommer att lägga något affärskritiskt på Binero. Jag lägger hellre på 200 SEK och får en rejält stabilare miljö.
17 januari, 2012 kl. 09:06 #134362FredrikGustDeltagare@MickeB 32473 wrote:
Binero är bra. Men inte för Prestshop kan jag också intyga. Detsamma gäller för Surftown.
Oderland däremot klarar av PS med god prestanda på ett vanligt företagskonto.
Tack för tipset med Oderland, de verkar ju ha ett rätt bra paket i företagspaketet och rätt prisvärda VPSar. Jag valde binero med tanken att 512Mb minne för PHP borde vara bättre än 256Mb. Hade rätt stora problem med att prestashop trots 512Mb minne klagade på att den inte kunde utföra förfrågan för att minnet var slut.
Får väl utvärdera det för när det är dags att ta nästa steg med butiken. Rent funktionellt skulle jag helst vilja köra Magento, men den kräver en hel del under huven för att rulla runt. Här är ju opencart ett riktigt snabbimplementerat alternativ som funkar rätt hyggligt på många webbhotell.
//Fredrik
17 januari, 2012 kl. 11:13 #134375Johan RubankDeltagareJag började med 1.4.9 och har nu 1.5, den är lite snyggare i design men också lite fler finesser redan inbyggda. Det är min första webshop och jag gillar dess enkelhet att jobba i och som du säger lägga upp artiklar, kategorier mm.mm
17 januari, 2012 kl. 17:56 #134394LiniverDeltagareNi som kör med 1.5. Är det svårt att köra in en uppdatering från 1.4.9?
Jag börjar känna att det är dags snart men vet inte om jag orkar sitta och pilla med det länge. Har sett att det finns uppgraderingsskript. Funkar dom?
17 januari, 2012 kl. 19:38 #134406Johan RubankDeltagareDet är endel pill men inte så mycket att det ska stoppa dig, det blir liksom stilrenare i den nya versionen. Dom uppdateringsverktyg som finns lär ju funka rätt bra. Gör en backup bara om det inte går som tänkt.
17 januari, 2012 kl. 22:55 #134440LiniverDeltagareLåter bra. Jag ska testa uppdateringsscriptet på min testsajt så får vi se
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.