Ett av våra första nyhetsbrev, Ehandelsnytt #7, som skickades ut för tre år sedan började med följande framtidsvision:
"Föreställ dig att du befinner dig i en futuristisk stuga, mitt ute på landet, omgiven av lummig skog. Du ligger i en gammal tygsoffa med din iPad och tittar på senaste avsnittet av TV-serien Lost (säsong 56). Efter avsnittet är slut känner du ett enormt kaffesug. Du går genast in på 7-Elevens hemsida och beställer en stor cappuccino. Betalningen sker automatiskt via dina iPad. Tio minuter senare dyker en liten robot, i form av ett svävande klot, upp på din veranda och levererar en färsk kopp kaffe..."
Vad vi inte föreställde oss då var att detta tre år senare skulle vara verklighet. Den enda skillnaden är att kaffet bytts ut mot öl och klotet mot en flygande drönare i form av en minihelikopter med flera rotorer. Inte helt olik den populära leksaken AR Drone.
Det är i augusti under en festival i Sydafrika som man kommer kunna beställa en öl direkt via mobilen. Drönaren kommer sedan leta upp målet (beställaren) via mobilens GPS-koordinater och släppa ner en fallskärmshoppande, och läskande, ölburk direkt till kunden.
En drönare som skall leverera öl under OppiKoppi-festivalen
Detta är förstås mest ett PR-stunt för festivalen och företaget Darkwing Aerials som fixat drönarna, men det finns de som ser en framtid med stora nätverk av drönare.
Förra året "lanserades" även tjänsten TacoCopter som via obemannade drönare skulle leverera tacos till kunder i San Francisco. Tjänsten blev rejält omskriven innan det visade sig vara ett skämt. Det var dock många som älskade idén och efteråt har många frågat sig varför man inte kan få tacos hemlevererade med en drönare. Konsumenter verkar helt enkelt vara redo för en framtid med "flygande klot" som levererar saker direkt till dem.
Under förra veckans e-handelskonferens skall även ett annat exempel på drönarleveranser tagits upp. Även denna gång handlar det mer om PR när Dominos Pizza visar hur de kan leverera en rykande varm pizza direkt till kundens hem.
Dominos visar hur en hemleverans med drönare kan se ut
Människans favoritföda, öl och pizza, verkar alltså ligga i fokus när man testar en potentiell framtida leveransmetod. Men det finns faktiskt de som tittar mer seriöst på drönare och snabba leveranser i ett mer globalt perspektiv.
De två företagen Matternet och Aria, som fötts ur samma inkubator i Silicon Valley, jobbar för en framtid med avancerade nätverk av drönare som kan leverera mat, mediciner och förnödenheter till områden utan vägar.
De går vid namnet mikrotransporter och i alla fall för Matternets del så ser de även sina nätverk av drönare i stora städer (megacities), som redan är fullt belastade av trafik.
Tekniken bakom
Hur fungerar då logistiken bakom dessa mikrotransporter med små obemannade helikoptrar? Det som kännetecknar dessa nätverk är att de ofta går hand i hand med den mobila revolutionen som världen just nu upplever.
Du beställer dina varor med mobilen och sedan lastas en drönare med din order. Sedan letar drönaren upp dig via din mobils GPS-position.
I Afrika där det handlar om stora områden som saknar, eller har mycket dålig infrastruktur, skulle det byggas upp stora nätverk av drönare. En drönare opererar alltså inom ett område och skall en last flyttas utanför detta så kan den lämna över lasten till en drönargranne som fortsätter transporten.
Matternets vision av ett nätverk i Afrika (bild: Matternet)
Drönarna kommer ha egna laddningsstationer som kan försörjas via antingen solenergi eller elnätet. Avancerade algoritmer kan sedan styra och optimera nätverket av drönare. Laddningsstationerna kan ses som routrar som kan förlänga nätverket och distribuera vidare varor.
Matternet förställer sig att hela världen till slut kan vara täckt av ett drönarnätverk inte helt olikt Internet, men för fysiska transporter istället för ettor och nollor.
Mat och medicin
De som idag främst skulle ha fördel av dessa drönarnätverk är förstås utvecklingsländer och den främsta varan är förmodligen medicin. Över en miljard människor i världen ska stå utan fungerande vägar. Det är dock inte långsökt att någon skulle vilja ha omedelbar leverans av medicin i en storstad, detta via en App i sin mobil.
Drönare med laddningsstationer i en storstad (bild: Matternet)
Företaget Aria, vilket står för Autonomous Roadless Intelligent Array, tecknade häromdagen ett samarbete med Ooooby i Nya Zeeland. Ett företag som satsar på att distribuera lokalt producerad mat. Detta samarbete sägs göra Nya Zeeland till det första landet i världen som skaffar drönare för rutinmässiga matleveranser. Det verkar alltså finnas en mer seriös marknad redan idag för drönare. Det handlar inte bara om pizza och öl på festivaler.
Matternet har även genomfört tester med drönare i Haiti och Aria hoppas kunna förse festivalen Burning Man med ett självstyrande nätverk av drönare redan detta år.
När kommer kaffet?
Matternet som har mycket stora visioner kring drönare har räknat på kostnaden för att frakta varor på detta sätt. Enligt deras uträkningar kostar det under två kronor att skicka två kilo över en mils avstånd.
Matternets drönare (Rött: last på max 2Kg, Blått: batteri)
Man kan då tänka sig helt automatiserade nätverk av till exempel medicinleveranser i större städer. System med lager och drönare som utan mänsklig kontakt kan leverera medicin, eller andra viktiga produkter, inom några minuter. Flygandes i avancerade GPS-nätverk direkt till kunden var den än kan tänkas vara.
Det är nog mest troligt att dessa nätverk först byggs i utvecklingsländer med tanke på de regelverk som säkert kommer försvåra en massiv invasion av flygande drönare i storstäder. Men med tanke på reaktionerna kring mikrotransporter av öl, pizza och tacos så kan säkert marknadskrafterna se till att en drönare inom en snar framtid kan leverera en cappuccino till din sommarstuga. Vi håller i alla fall tummarna för det.