ANNONS

Apple skyldiga till priskartell på E-böcker

Apple skyldiga till priskartell på E-böcker

En federal domare i USA har funnit Apple skyldigt till otillåtet samarbete med flera bokförlag för att höja priset på e-böcker. Målet ska ha varit att bryta Amazons dominans på marknaden. Apple säger att man kommer att överklaga domen.

ANNONS

Det var i början av 2009 som Apple ska ha samarbetat med de fem bokförlagen Hachette, HarperCollins, Macmillan, Penguin och Simon & Schuster i ett försök att höja priserna på e-böcker. Det hela skedde i samband med att Apple förberedde sin lansering av surfplattan iPad.

Alla parter förutom Apple gick med på förlikning och de fem förlagen betalade tillsammans mer än 166 miljoner dollar. Datajätten valde istället att ta fighten och e-boksrättegången mellan Apple och det amerikanska justitiedepartementet tillsammans med 16 delstater inleddes i april förra året.

Nu har domaren i målet, Denise Cote, fastställt domen och Apple anses skyldiga till kartellbildning och för att ha konspirerat för att begränsa handeln på e-böcker.

"Målsägarna har visat att de svarande utgivarna har konspirerat med varandra för att eliminera priskonkurrensen för att höja priset på e-böcker, och att Apple spelade en central roll i att underlätta och verkställa konspirationen. Utan Apples del i den här konspirationen hade den inte lyckats så väl som den gjorde under våren 2010."

Kommer överklaga domen

Enligt det amerikanska justitiedepartementet gick konspirationen ut på att bryta Amazons dominans på bokmarknaden. Något som domare Denise Cote säger resulterat i att böcker som Amazon sålt för 9,99 dollar höjdes och i stället kostade 12,99 eller 14,99 dollar.

Nu ska en ny förhandling hållas för att reda ut vilken ekonomisk skada uppgörelsen orsakat och vilket skadestånd som Apple ska betala. Apple säger dock att man kommer att överklaga beslutet och en talesperson för företag säger följande om domen.

– Apple har inte konspirerat för att höja priserna på e-böcker och vi kommer att fortsätta att kämpa mot dessa falska anklagelser. När vi introducerade iBookstore under 2010 gav vi kunderna fler valmöjligheter, vi injicerade välbehövlig innovation och konkurrens på marknaden för att bryta Amazons monopolistiska grepp om förlagsbranschen. Vi har inte gjort något fel och vi kommer att överklaga domarens beslut.

 
Källa: Mashable

Jimmy Andersson
jimmy@ehandel.se