Den som redan anat det får nu saken svart på vitt. Sverige är det land i EU som har allra bäst förutsättningar för att människor ska välja att handla på nätet. Åtminstone enligt den årliga sammanställning som EU-kommissionen gjort av saken.
Förstaplaceringen bygger på ett index, där kommissionen mäter bland annat kunskap om konsumenträttigheter, tillit, oegentligheter i handeln, samt hur tvister löses. EU-länderna rankas sedan på en skala från 0 till 100, där förutsättningarna är bättre ju högre siffra landet får.
Bulgarien i botten
Inget land når 100 poäng, men Sverige kammar som bästa land hem 70,7 poäng på skalan, tätt följt av Irland med 70,2 poäng och Storbritannien som får 70,1 poäng.
Först på åttonde och nionde plats finner vi våra grannar i Danmark och Finland, som båda når upp till vars 67,2 poäng. I botten återfinns, kanske föga förvånande, Bulgarien, som landar på 53,3 poäng i indexet.
Britterna e-handlar mest
Kommissionen har dock samtidigt passat på att kolla vilket land som har de mest flitiga e-handlarna i befolkningen, samt hur detta utvecklas under de senaste tio åren, sedan 2007. I det digrammet ligger Sverige inte riktigt lika bra till, visar det sig. Toppar den listan gör istället Storbritannien, där över hälften av befolkningen (52,9 procent) e-handlade redan 2007 - en andel som idag stigit till hela 82,6 procent.
Tvåa i den listan kommer Danmark, som haft en liknande utveckling som Storbritannien och först på fjärde plats finner vi vårt eget land. Här hade förvisso 53,4 procent av befolkningen e-handlat redan 2007, men i år har siffran enligt kommissionen ökat till 75,5 procent. Ökningen av andelen e-handlare i Sverige är alltså inte lika stark i Sverige som i några av de andra EU-länderna.
Det land där minst andel av befolkningen e-handlar är Rumänien, där endast 2,5 procent köpte något online år 2007 medan 11,9 procent har gjort detsamma i år.
Näthandeln har nära dubblats
I genomsnitt e-handlar idag drygt 55 procent av EU:s befolkning, vilket kan jämföras med knappt 30 procent för tio år sedan. Som EU-kommissionen också själva konstaterar råder det alltså ingen tvekan om att näthandeln ökar.
- Under de senaste tio åren har andelen invånare i EU-länderna som handlat på nätet i det närmaste fördubblats, sammanfattar nyhetssajten Europaportalens Bryssel-redaktör Fredrik Haglund resultatet av rapporten.
Han konstaterar också att rapporten även visar att förtroendet för näthandlare i både det egna och i andra EU-länder ökat kraftigt sedan förra årets sammanställning.