ANNONS

Skulder i mångmiljonklassen bakom Boomerangs konkurs

Skulder i mångmiljonklassen bakom Boomerangs konkurs
Michael Levin tror att varumärket Boomerang kan leva vidare

Den största skulden ska ligga på minst 32 miljoner kronor.

ANNONS

Häromdagen kunde vi berätta att klädmärket Boomerang gått i konkurs.

LÄS ÄVEN: Klädmärke fick ej snurr på e-handeln - går i konkurs 

Företagets vd Peter Bolinder har själv gått ut och berättat att en av orsakerna är ökad konkurrens från e-handeln, samtidigt som den egna nätbutiken inte i tillräcklig utsträckning kunnat kompensera för dyra butikslokaler och personalkostnader för totalt ett 100-tal anställda.

Swedbank största fordringsägare

Enligt den konkursansökan som koncernen själva lämnat in till Stockholms tingsrätt, framgår bland annat att företaget kommit på obestånd på grund av skulder, som de inte väntar sig att kunna betala av framöver. 

Nu gör uppgifter till Ehandel.se gällande att skulderna är i mångmiljonklassen. Koncernen ska ha haft sina lån i Swedbank, som därmed också är största fordringsägare. Skulden till banken ska, enligt en källa med insyn i fallet, ligga på minst 32 miljoner kronor - men troligen mer än så. 

Konkursen omfattar både moderbolag Boomerang AB och dess båda dotterbolag, Boomerang Retail AB och Boomerang International AB. Enligt uppgifter ska skulderna främst finnas inom Boomerang International AB, som hanterat koncernens lager och lokaler. Samtidigt ska Boomerang Retail AB ha varit det bolag som stått för både försäljningen och anställningar av personal.

"Det rör sig om en stor skuld"

Michael Levin är delägare på advokatbyrån Hamilton och har utsetts till konkursförvaltare. Han bekräftar att bolaget haft skulder, men vill inte kommentera om det stämmer att det rör sig om minst 32 miljoner, bara till Swedbank.

- Vi ska gå igenom det här nu och se vilka summor det landar på, men det rör sig om en stor skuld och det är banken som är de närmast sörjande, förutom personalen förstås, säger han till Ehandel.se. 

Han berättar också att företaget under en längre tid försökt komma till rätta med de nedåtgående resultaten.

- Man har haft en diskussion en längre tid, eftersom det gått neråt. Bland annat så har man försökt med ackord, men det har inte fungerat, säger Michael Levin.

Finns flera potentiella köpare

Han bekräftar att det rör sig om ett hundratal anställda och säger att förhoppningen nu är att någon annan ska vilja ta över verksamheten. Och på den fronten ska det finnas flera intressenter. 

- Det finns flera intressenter på delar av verksamheten, främst då varumärket och produkterna, som förhoppningsvis kan leva vidare. Sen finns det många olika tänkbara former, där vissa företag redan har egna butiker eller egen produktion.

Tror inte dyra lokaler tas över

Men att bolaget kommer att leva vidare i sin nuvarande form, där tyngdpunkten ligger på fysisk handel och stora butikslokaler på attraktiva adresser, tror Levin inte är aktuellt.

- Det som har hänt är ju att försäljningen har varit för dålig i förhållande till kostnaderna för personal och butiker. Så självklart märks det när konkurrensen från e-handeln ökar och trafiken på sikt minskar i butikerna. Det är en utveckling som har påbörjats i Sverige och som man redan ser händer om man åker till Amerika, avslutar Michael Levin.

LÄS ÄVEN: Delägare lägger bud på konkursade Boomerang

Michell Grönlund

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap