Landets Wishshoppare har gått i taket och Fyndiqs vd Dinesh Nayar tycker att Sveriges nya importsystem är att "bygga handelshinder mot resten av världen".
"Man ska kunna handla globalt"
Nej, även om Sveriges e-handlare i regel är nöjda med den nya avgiften, har PostNords nya hanteringsavgift på e-handlade paket från till exempel Kina inte direkt tagits emot med öppna armar av alla. Nu sällar sig fyra moderata riksdagsledamöter till kritikerna. I ett inlägg på Aftonbladet Debatt vänder de sig bland annat mot att avgiften, i deras tycke, har införts med för kort varsel.
- Även paket med ett ringa värde kommer att beläggas med en avgift på minst 75 kronor, och till detta kommer att man ska betala moms på försändelsens värde. Detta gäller även om man beställt varorna innan de nya reglerna träder i kraft, men ännu inte hunnit få varan levererad, skriver kvartetten, och summerar med:
- För oss moderater är det självklart att man 2018 ska kunna handla saker globalt via e-handel.
Hade velat se bättre framförhållning
De fyra politikerna - Jan Ericson, Erik Ottosson, Boriana Åberg och Lars Beckman - tycker att "öppenhet och världshandel är viktiga inslag i vår globaliserade värld" samt att "våra regler och myndigheter ska underlätta för en fri handel på nätet".
De håller dock med om att den tidigare situationen, med utebliven moms till staten och snedvriden konkurrens för svenska företag, inte heller var särskilt lyckad.
- Att något måste göras är tydligt, men vi är mycket kritiska till hur detta nu sker. Framför allt borde kunderna ha fått betydligt större framförhållning när det gäller nya regler och avgifter, så att man skulle ha hunnit anpassa sig till dem, skriver de.
"Känns helt orimlig och rättsosäker"
Debattörerna vill se se en annan lösning och tar till exempel upp att Sverige skulle kunna göra som en del andra EU-länder och ha en momsgräns på 22 euro. Då skulle bara de som handlar för över den summan behöva betala momsen och avgiften till PostNord, enligt skribenterna.
- Den lösning som Postnord nu har valt att införa med mycket kort varsel känns helt orimlig och rättsosäker för den enskilde. Vi är förvånade över att regeringen inte har agerat. Retroaktiva bestämmelser och avgifter är inte värdigt ett rättssamhälle, avslutar de.