ANNONS

Nya EU-kravet: E-handlare ska sälja till alla länder

Nya EU-kravet: E-handlare ska sälja till alla länder
Nya e-handelsregler från EU

EU:s näringsministrar har enats om att slopa så kallad geo-blocking.

ANNONS

Så kallad geo-blocking, det vill säga att inte tillåta e-handel från andra länder, blir nu förbjudet inom EU. Det innebär att e-handlare i unionen kommer att behöva godkänna köp från konsumenter i andra EU-länder. Det kommer heller inte att vara tillåtet att kräva att konsumenter betalar med till exempel ett svenskt kort bara för att nätbutiken ifråga är svensk.

Det står klart sedan en majoritet av EU:s näringsministrar sagt ja till förslaget under ett möte under måndagen, vilket EU:s ministerråd tillkännagav i ett pressmeddelande till Nyhetsbyrån Direkt. Exakt hur handelsreglerna ska se ut kommer dock att bestämmas under kommande förhandlingar i Europaparlamentet.

- De nya reglerna att stoppa omotiverad geoblockering kommer att avsevärt förbättra e-handeln och ge medborgarna tillgång till ett bredare utbud av varor och tjänster, sade Slovakiens ekonomiminister Peter Ziga, som var ministermötets ordförande.

Svensk minister manar till lugn

Det har tidigare funnits farhågor om vad det skulle innebära om till exempel de svenska e-handlare blev tvungna att sälja till samma villkor i hela Europa. En av kritikerna var Svensk Digital Handels VD Jonas Ogvall som jämförde de föreslagna reglerna med Sovjetunionen. Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S) har dock lovat att det kommer att vara tillåtet att ta olika betalt för frakten till olika länder.

Slopandet av geo-blocking innebär också att det blir förbjudet att ta olika mycket betalt för till exempel evenemang och hotell beroende på var i EU kunden befinner sig. 

Oklarheter kring konsumentlagstiftning

Svensk Handel ställer sig i ett pressmeddelande försiktigt optimistiskt till förändringarna inom EU-handeln. Organisationen ser dock flera frågetecken kring vilket ansvar handlare har för produkter som inte uppfyller konsumentlagstiftningen i konsumentens hemland.

- Företag avstår i dag ifrån att sälja till andra EU-länder eftersom regelverken ser så olika ut i de olika medlemsstaterna. Det viktiga vore att harmonisera dessa innan man går fram med tvingande regler för företagen, nu angriper man snarare symtomen än det verkliga problemet. Nu finns denna överenskommelse och vi förväntar oss nu att EU-parlamentet reder ut de kvarstående frågetecknen i den fortsatta processen, säger Karin Johansson, VD för Svensk Handel. 

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap