I höstas slog också EU-domstolen fast att det nuvarande systemet med mellanbanksavgifter strider mot EU:s konkurrensregler. Sedan dess har EU-kommissionen jobbat på ett nytt regelverk för att sänka kortavgifterna inom handeln.
Det nya förslaget sätter ett tak på de mellanbanksavgifter som kortföretagen tar ut vid korttransaktioner. Pristaket är 0,2 procent för betalkort och 0,3 procent för kreditkort. Handlarna kommer också få rätten att säga nej till dyra kort som inte täcks av pristaket.
– Det här är ett viktigt steg för att få ett stopp på de övervinster som bankerna tar ut när vi betalar med kort. Det är en seger för handelsföretagen och konsumenterna, säger Stefan Kvarfordt, ansvarig för EU-frågor på Svensk Handel.
Krävs ett formellt beslut
Svensk Handel var tidigare rädda för att ett urvattnat förslag skulle släppas genom efter påtryckningar från banksektorn. Bland annat ville flera länder ersätta maxtaket på 0,2 procent för debetkort med ett ”viktat genomsnittsbelopp” som bankerna själva ska räkna ut och som kan variera över tid och mellan olika länder.
Här verkar man ha nått en medelväg. När det gäller nationella transaktioner finns det också möjligheter till undantag som ger medlemsländerna rätt att använda sig av ett flexibelt pristak i form av ett så kallat viktat medelvärde på 0,2 procent. Denna modell skall dock fasas ut och får inte användas mer än i fem år.
För att förslaget ska träda i kraft behövs ett formellt beslut i EU:s ministerråd och i Europaparlamentet. Därefter dröjer det ytterligare sex månader innan reglerna börjar gälla.
Källa: Press