ANNONS

Nästan inga svenska e-handlare följer lagen

Nästan inga svenska e-handlare följer lagen

Lagen om alternativ tvistlösning i konsumentförhållanden trädde i kraft den första januari i år. En lag som strax över 1 procent av Sveriges e-handlare följer.

ANNONS

Kravet i den nya lagen är bland annat att e-handlare ska länka till EU:s gemensamma tvistlösningssida. Länken till sidan är: ec.europa.eu/odr. Detta gäller även om du bara säljer inom Sverige och till svenska konsumenter. Alla e-handlare i hela EU ska helt enkelt länka till sidan så att konsumenterna ska kunna vända sig dit för eventuell tvistlösningshjälp.

Enligt Ehandelsindex som bland mycket annat kan lista antalet butiker som länkar till den så kallade ODR-sidan så är det mycket få som följer lagen. Närmare bestämt 147 nätbutiker av drygt 10 700. En mycket låg siffra med tanke på att det faktiskt är lagstadgat.

E-handlare ovetande om kravet

När vi tittar närmare i Ehandelsindex kan vi även konstatera att det är vanligare att större butiker följer lagen, även om underlaget här förstås är lågt. Sex procent av de med över 30 miljoner i omsättning länkar faktiskt till tvistlösningssidan och endast en procent av de som ligger under 30 miljoner.

Vi kontaktade ett gäng butiker som inte länkar till EU-sidan. Dessa var lätta att hitta. Vi har även pratat med några av de få som faktiskt följer lagen.

Varför länkar ni inte till ODR-sidan?

- Vi hade inte alls koll på att vi är tvungna att länka dit, säger Christian Omander, medgrundare på CoolStuff.

- Det är en miss från vår sida. Vi kommer inom kort ha en länk, hälsar Pär Svärdson, VD på Apotea.

- Detta var helt nytt för oss. Ska läsa på lite så får vi till att lägga länken någonstans synligt på hemsidan, säger Joel Svensson, VD på Partykungen.

Dessa tunga namn är förstås inte ensamma utan delar denna okunskap med över 10 000 andra e-handlare. Det generella svaret är alltså att man helt enkelt missat det.

Certifieringar propsar på att länka

E-handlare som följer lagen är som sagt lite svårare att hitta men Räckesbutiken är en av dem. Andreas Wedberg som är medgrundare till Räckesbutiken förklarar att anledningen till att de faktiskt lagt in länken är att de är certifierade ute i Europa.

- Eftersom vi förutom att vara anslutna till Trygg e-handel i Sverige och e-mærket i Danmark även är certifierade av EHI i Tyskland samt Gütezeichen för Österrike har vi fått propåer att länka till ODR, säger Andreas Wedberg.

Räckesbutiken ser inget problem med att slänga in länken på sajten och man har lagt den i sina köpvillkor.

- Att lägga in en länk i köpvillkoren är nog bland de enklaste justeringar man kan göra så varför inte? Så kravet att länka är ju tämligen enkelt att följa och något som inte lär störa kundens köpupplevelse. Till skillnad från till exempel cookie-lagen, säger Andreas Wedberg.

Lagen säger att alla företag som är etablerade inom EU och ägnar sig åt e-handel ska tillhandahålla en länk till EU-kommissionens "onlineplattform" på sin webbplats. En annan e-handlare som tagit till sig ODR-länken med öppna armar är e-handelsjätten Ellos.

- Det är viktigt för oss att följa regler och riktlinjer och det är också viktigt att göra det så tryggt som möjligt för kunden att handla hos oss. Vi beslutade tidigt att ge kunderna information och länkar till ODR, dels på våra e-handelsplatser och dels i de e-postutskick vi gör, säger Magnus Axelsson, Customer & Market Intelligence Manager på Ellos.

LÄS ÄVEN:
EU:s obligatoriska tvistlösningssida är nu här
Vi måste börja bry oss om EU:s e-handelssatsningar
EU-regler tvingar e-handlare länka till tvistlösningssajt
Nytt krav: E-handlare i Europa tvingas till tvistlösningslänk

Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se