Linas Matkasse backar med nära 400 miljoner

Stora nedskrivningar efter "felinvesteringar".

Matkasseaktören Linas Matkasse tar en rejäl smäll för verksamhetsåret 2018. Matkasse-koncernen, som numera ägs av det norska riskkapitalbolaget Herkules Capital, ska under förra året gjort en förlust på 342,4 miljoner norska kronor, runt 374 miljoner svenska kronor. Detta rapporterar tidningen Dagens Næringsliv.

LÄS ÄVEN: Linas Matkasse backar för första gången sedan starten

Annons

Det stora underskottet ska bero på nedskrivningar på över 200 miljoner norska kronor.

- 2018 var ett svagt år för företaget, där räkenskaperna försvagades ytterligare på grund av nedskrivningar från ett antal felinvesteringar, säger Herkules ordförande Gert Wilhelm Munthe, som också sitter i styrelsen för Linas Matkasse Holding.

Sverige gick dåligt

Koncernen driver bland annat nätbutikerna Linasmatkasse.se i Sverige och Adamsmatkasse.no i Norge, som båda levererar färdigplanerade måltidskassar.

- Danmark och Norge presterade bra under 2018, vilket inte kan sägas om den svenska delen av marknaden. I Sverige har vi nu omstrukturerat alla operativa delar av verksamheten, inklusive en ny produktionsanläggning, införandet av nya förpacknings-processer, en förstärkning av kompetensen och en förändring av teknikplattformen, säger Jonas Karlén, vd på Linas Matkasse, till DN.no.

LÄS ÄVEN: Linas Matkasse köper in sig i danskt matkassebolag

Linas Matkasse har helt enkelt gjort om en hel del inom verksamheten under 2018 och enligt Jonas Karlén har detta bland annat resulterat i ett bra första halvår 2019.

Omsättningen minskade

Hela koncernens omsättning för 2018 landade på 1,248 miljarder norska kronor, eller 1,36 miljarder svenska kronor, vilket var en minskning med runt 1 procent jämfört med året innan. Enligt Herkules Capital är dock Linas Matkasse nu redo att bli lönsamt.

- Nu har vi kommit långt med att vända företaget. Linas Matkasse strävar nu efter att bli ett lönsamt företag där vi under 2019 tjänar bra pengar i Sverige, Norge och Danmark, säger Gert Wilhelm Munthe.

Annons

Annons