ANNONS

Vapen på nätet - den långsamma e-handeln

Vapen på nätet - den långsamma e-handeln
Jägare får vänta på både byte och vapen

Ehandel.se har pratat med e-handlare inom segmentet jakt och skytte, vars kunder ofta får vänta i månader innan deras beställda vara kan levereras.

ANNONS

I en tid när leveranstiderna blir kortare och de flesta e-handlare förstås försöker sälja så mycket som möjligt, finns det också företag som har lite annorlunda regler att rätta sig efter. Det är till exempel fallet för vapenbranschen, där specialfrakter, kontakt med polisen, och särskilda krav på hur lagret utformas är en stor del av vardagen.

VapenCentrum är ett av företagen som säljer vapen på nätet i Sverige. Om en kund visar intresse för att köpa ett vapen som han eller hon hittat på företagets sida skickar VapenCentrum en ifylld vapenlicensansökan till kunden ifråga. Han eller hon får sedan fylla i sina uppgifter innan licensansökan lämnas in till polisen.

När VapenCentrum får besked av polisen om att ansökan godkänts kan vapnet fraktas ut till kunden. Det skickas alltid ut med en vital del i en separat försändelse, och eftersom leveransen sker med värdeförsändelse är vapendelarna förseglade under frakten.

Måste bedömas lämplig av polisen

De flesta kunder som bor någorlunda i närheten av Umeå, där VapenCentrum håller till, kommer och hämtar upp sina vapen i butiken. Att få sin beställning levererad med post kostar företagets kunder 420 kronor.

Thomas Haglund är en av få anställda på VapenCentrum, som har en omsättning på omkring 10 miljoner kronor. Han uppskattar att hans företag säljer ungefär 400-500 vapen om året. Av de som beställer ett vapen är det ytterst få som inte hämtar ut det.

- Det krävs rätt mycket för att få en licens, så de flesta kunder ser till att vara säkra på att ha allt i ordning innan de ansöker, säger han.

För att få en vapenlicens måste den som ansöker bland annat ha jägarexamen samt äga ett godkänt vapenskåp att förvara det i. Polisen måste också bedöma den sökande som lämplig att inneha vapen. Den här proceduren måste upprepas varje gång en kund vill handla ett vapen, även om han eller hon redan äger ett vapen och har licens för det.

Det låter rätt komplicerat?

- Nej, det är inte så farligt komplicerat, men handläggningstiderna hos polisen kan vara väldigt långa, säger Thomas Haglund och berättar att det kan ta polisen flera månader att handlägga ett ärende.

De långa handläggningstiderna blir framför allt ett problem när jaktsäsongen drar igång. I Umeå är det som mest att göra på sommaren och tidigt på hösten inför älgjakten, men i södra Sverige där det jagas mycket gris är det mindre säsongsbetonat förutom i framför allt oktober när älgjakten drar igång.

Kriminella lyser med sin frånvaro

Dessutom får företagare, i det här fallet VapenCentrum, ligga ute hos leverantörerna med pengar medan polisen handlägger, eftersom de skickar efter varan direkt när kunden har gjort sin beställning. På grund av de långa handläggningstiderna hos polisen, kommer förmodligen flera vapenhandlare att gå i konkurs, förutspår Thomas Haglund.

- Tänk om det hade tagit lika lång tid för polisen att handlägga passansökningar. Då hade det blivit ramaskri, säger Thomas Haglund.

Thomas Haglund beskriver företagets kunder som "fruktansvärt ärliga". Kundkretsen består av en jaktintresserad samling människor, och personer med kriminella intentioner lyser med sin frånvaro.

Under Thomas Haglunds elva år i yrket har det inte hänt en enda gång att någon kommit till butiken och utan tillstånd försökt få med sig ett vapen därifrån.

- En normalbegåvad kriminell förstår ju att om han kommer hit och säger att han vill köpa ett vapen utan licens, ringer vi förstås polisen som kan komma hit och undersöka saken. Vi har
kameraövervakning i butiken också, säger Thomas Haglund.

Tuff konkurrens om begränsat antal kunder

Enligt Ehandelsindex finns det för närvarande 108 butiker i Sverige som sysslar med e-handel inom kategorierna "Jakt" och "Skytte". De allra flesta verkar dock inte sälja vapen.

Men utöver polisens handläggningstider är konkurrensen företagen emellan den största utmaningen i branschen, tycker Thomas Haglund. Många aktörer är med och slåss på en ganska begränsad marknad, och det har förekommit signaler från EU om att införa begränsningar i hur företag får visa upp vapen på nätet.

Staffan Leth, som äger Staffans Vapen, känner igen bilden av en tuff konkurrens.

- Det är en förhållandevis liten bransch med ett begränsat antal tillverkare. Samtidigt krävs det stora investeringar för att få tillstånd att starta, som till exempel ett säkert valv där vapnen förvaras, säger han.

Staffans Vapen har ett lite annorlunda upplägg än VapenCentrum. När en kund köper ett vapen faktureras denne och när pengarna kommit in får kunden ett mail med uppgifter om vapnet som sedan ska användas när han eller hon skickar in licensansökan till polisen. Först när licensansökan är godkänd levereras vapnet.

På grund av allt medarbete som uppstår när vapnen ska säljas har Staffans Vapen valt att behålla tio procent om kunden inte skulle få tillstånd att hantera vapnet han eller hon beställt.

- Om kunden får ett skriftligt avslag betalar vi tillbaka 90 procent och det upplyser vi kunden om i förväg så det är inga konstigheter. Men de som söker vet i regel att de får tillstånd, säger Stefan Leth.

Har ni många återkommande kunder?

- Man köper inte vapen så ofta men det är klart att man köper till exempel ammunition och tavlor. Så vi har ganska många återkommande kunder, det har vi.

"Missvisande att kalla det e-handel"

Anders Toresson på Torsbo Handels tycker att det är missvisande att kalla onlinehandeln med vapen för e-handel, eftersom man enligt honom förknippar ordet e-handel med att man snabbt och lätt kan gå in och beställa hem något som sedan levereras någon dag senare. Något som knappast är fallet när det kan ta månader för polisen att handlägga en licensansökan, och vem som helst inte får handla.

- Distanshandel är ett betydligt mer rättvisande ord än e-handel. Det här är mest en plattform som visar sortimentet, säger han om företagets hemsida.

Precis som Vapen Centrum tar Torsbo Handels inte betalt av kunden förrän licenserna är i ordning och vapnet kan levereras, och Anders Torsson har också känt av att polisens handläggningstider ofta är längre än vad som hade varit önskvärt.

Hade det varit bra om det var enklare att handla och skicka vapen, tycker du?

- Nej, det finns ingen möjlighet till det i svensk lagstiftning och det skulle jag inte önska heller. Vi måste ju ha koll på vem som handlar vapen.

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap