Vid ett flertal tillfällen har nätbutiken Adlibris sålt diverse antisemitiska verk och nazistisk propaganda. Det enligt tidningen Expo som bland annat upptäckt den antisemitiska skriften "Sions vises protokoll" i näthandlarens sortiment.
Expo ska ha upptäckt den påhittade skriften, som enligt tidningen spelade en viktig roll i nazitysk propaganda på 30- och 40-talet, hos Adlibris redan 2003, och har sedan dess sett den plockas bort och återkomma på nytt vid ett flertal tillfällen.
"Måste ta bort manuellt"
Expo menar att Adlibris har “en lång historia av att saluföra antisemitiska verk”, och att Adlibris har haft olika sätt att hantera det ovälkomna sortimentet vid olika tidpunkter. Ibland ska e-handlaren ha sagt att det skett ett misstag och ibland att man ska vara försiktig med att censurera.
Enligt Adlibris kan det dock vara svårt att ha exakt koll på vilka titlar som marknadsförs på sajten.
- Vi har tagit ett beslut att inte ha Sions vises protokoll och vi kollar då och då om den finns hos oss. Men det är så att vi samarbetar med distributörer över hela världen och där finns många egenutgivare. Det innebär att vi får 75 000 titlar i månaden i sortimentet och registreras en hos en av de återförsäljare runt om i världen som vi samarbetar med så registreras den automatiskt på vår sajt. Vi måste plocka bort den i efterhand och gör det manuellt, säger Linnéa Wiklund, informationsansvarig hos Adlibris till tidningen.
"Finns baksida med stort sortiment"
Till Ehandel.se säger Linnéa Wiklund att Adlibris har rutiner för att plocka bort oönskade titlar, och personal som regelbundet arbetar med att skanna av sortimentet.
- Vi vill ha ett brett sortiment och är ganska restriktiva med vad vi tar bort men i det här fallet handlar det om hatskrifter och då vill vi inte ha det på vår sajt.
Linnéa Wiklund menar att problemet med ovälkomna skrifter förekommer även hos andra bokhandlare med stora sortiment som uppdateras automatiskt.
- Totalt har Adlibris tio miljoner titlar i sortimentet vilket är en jättestyrka och något vi är stolta över, men vi är samtidigt mevetna om att det även finns en baksida med det, säger hon.