ANNONS

Fidget spinners fast i tullen: "Har missat att det är en leksak"

Fidget spinners fast i tullen: "Har missat att det är en leksak"
Den populära fidget spinnern räknas som en leksak

Stora mängder fidget spinners saknar rätt märkning - har du som e-handlare koll på vad som gäller?

ANNONS

Över mer eller mindre en natt exploderade trenden med Fidget spinners och aktörer som Partykungen kunde rapportera tusentals sålda spinners på bara ett par dagar. Nu har dock trenden stött på problem - nämligen att många av de importerade leksakerna fastnar i tullen på grund av ofullständig eller inkorrekt märkning.

Fidget spinnern räknas nämligen som en leksak och måste därför märkas som en sådan, vilket inte riktigt har gått fram till alla inblandade.

- Det verkar som att många importörer har missat att det är fråga om en leksak. Några vet inte ens om att det finns en lag som reglerar leksakers säkerhet, och då är det ju inte lätt att göra rätt, säger Anna Stridsberg, som arbetar med produktsäkerhet på Konsumentverket.

"Var och varannan leverans"

Det var för ett par veckor sedan som Tullverket uppmärksammade Konsumentverket på att många av de populära leveranserna kom med felaktig märkning. Larmet kom sedan systermyndigheter i andra EU-länder hade upptäckt stora mängder felmärkta eller omärkta fidget spinners. Enligt Anna Stridsberg är det samma märkning som gäller för leksaker i alla EU-länder.

- Och någonstans strävar vi ändå efter rättvisa. Får man inte föra in dem i ett EU-land ska man inte kunna föra in dem i ett annat, säger Anna Stridsberg, och fortsätter:

- Är de inte märkta finns det egentligen ingen kontroll, och då vet man inte om den är säker, om den innehåller farliga kemikalier och så vidare.

Nu har Tullverket tillsammans med Konsumentverket genomfört ett antal så kallade stickprov på leveranser. Och det är inget roligt facit för importörernas del.

- Jag har inte någon fullständig överblick men kan säga att det handlar om var och varannan leverans.

Från vilket land har de skickats?

- Den absoluta majoriteten kommer från Kina.

"Seriösa tillverkare kan reglerna"

Anna Stridsbergs råd till e-handlare som vill sälja den trendiga leksaken är att vara tuffa, och inte “för naiva”. Så fort man ska importera något är det viktigt att få klart för sig vilken sorts kategori produkten man vill beställa tillhör, och sedan se till att få koll på vilka krav som ställs inom just den kategorin, menar hon.

- En seriös tillverkare som är van att exportera varor till Europa kan vårt regelverk. Då har de alla papper i ordning.

För en del importörer som fått se sina leveranser fastna i tullen har situationen gått att lösa med hjälp av en fullmakt från tillverkaren, som har haft tillgång till den efterfrågade dokumentationen och då har godkänt att den svenska importören gör ändringar i märkningen.

- Sedan finns det en del som inte har kunnat visa några papper alls, och då har varorna fått skickas tillbaka eller förstöras, säger Anna Stridsberg.

Felmäkta produkter kan få återkallas

Och även om man som e-handlare “lyckats” få hem en leverans med felmärkta spinners, gör man klokt i att inte sälja dem vidare. Med tanke på problemets omfattning och produktens popularitet är det enligt Anna Stridsberg nämligen sannolikt att Konsumentverket kommer att göra ytterligare tester av de spinners som finns på den svenska marknaden.

- Det handlar inte bara om att ta sig förbi tullen. Man får helt enkelt inte sälja saker som är felmärkta och inte följer lagen. Gör man det kan man bli tvungen att återkalla en produkt och det medför ofta ännu större kostnader.

LÄS ÄVEN: Fidget Spinners nästa hoverboard?

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se