ANNONS

E-handlarens stora fördel tas bort - momsfesten är över

E-handlarens stora fördel tas bort - momsfesten är över
Nu får staterna sitt när konsumenterna e-handlar

Slipper dock skattenota på 1,5 miljarder dollar.

ANNONS

Slutet är nu nära för en av Amazons stora fördelar i USA. Sedan starten har Amazon sluppit att lägga på moms på beställningarna inom USA på grund av mer eller mindre ett kryphål i lagen. Lagarna var utformade för fysiska butiker och hade man ingen fysisk närvaro i staten slapp man ofta undan att lägga på moms på beställningarna.

Amazon kämpade först emot staternas försök att få nätjätten att lägga på moms men gav sedan upp och omfamnade istället den statliga momsen. Ryktet som gick då var att Amazon insåg att de i princip skulle behöva lager över hela USA så den fysiska närvaron och därmed momsen var ändå på väg.

Kunderna skulle betala in själva

Nu är sagan snart över eftersom Amazon den första april i år kommer att börja lägga på moms på alla beställningar från Hawaii, Idaho, Maine och New Mexico. De fem sista staterna som hittills varit momsfria.

Det ska tilläggas att kunderna ofta var tvungna att deklarera sina inköp och själva betala in moms, något som troligtvis inte har skett i speciellt stor skala. Nu ligger dock ansvaret på Amazon och företaget kommer från och med den första april att lägga på moms i de 45 stater som kräver det av nätjätten. Resterande stater har inte statlig moms.

Undviker miljardnota från "skatteverket"

Detta kan förstås tolkas som dåliga nyheter för e-handlaren, även om Amazon verkar ha anpassat sig till verkligheten. På den mer positiva fronten så slipper Amazon betala en skattepost på 1,5 miljarder dollar (plus ränta) som det amerikanska skatteverket (IRS) har krävt av bolaget.

En domstol dömde i förra veckan till Amazons fördel då de överklagat kvarskatten på 1,5 miljarder dollar. Domstolen fann skatten som “godtycklig och orimlig”. Skattekravet ska bland annat baserats på den kostnadsfördelning som Amazon använt mellan en av sina europeiska filialer och huvudkontoret i Seattle. Domstolen köpte dock uppenbarligen inte IRS argumentation för varför Amazon skulle betala beloppet och e-handlaren slipper nu punga ut med pengarna.

Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se