ANNONS

E-handlaren öppnar sin andra obemannade butik

E-handlaren öppnar sin andra obemannade butik

Kommer att bli mycket större än pilotbutiken.

ANNONS

I början av året så slog Amazon upp portarna till sin obemannade butik Amazon Go. En fysisk butik som använder AI för att låta kunderna gå in i butiken och plocka sina varor, och sedan gå ut igen utan att gå igenom en kassa. Datorer övervakar varje steg i butiken och ser helt enkelt till att kunderna blir debiterade för de varor de tar med sig.

LÄS ÄVEN: Teknikstrul i Amazons obemannade butik

Öppningen blev länge framflyttad, medan Amazon finjusterade tekniken, men butiken är nu öppen för allmänheten sedan några månader tillbaka. Vi har även fått information om att fler butiker skulle vara på gång i Seattle, där den nuvarande butiken ligger, samt i Los Angeles. Sedan kom nya uppgifter, bekräftade av Amazon, om att det istället handlade om San Fransisco och Chicago.

LÄS ÄVEN: Här hamnar Amazons nya obemannade butiker

Nu rapporterar dock GeekWire att det faktiskt är i Seattle som nästa Amazon Go kommer att ta plats. Något som Amazon också bekräftat:

- Vi är glada att ta Amazon Go till 920 5th Avenue i Seattle. Butiken öppnas under hösten 2018, ska företaget ha sagt i en kommentar.

Vad som händer med Chicago och San Fransisco är oklart. Den nya butiken i Seattle ska i alla fall vara mycket större än pilotbutiken i samma stad.

Tekniken har en bit att gå

Den första Amazon Go ska ligga på runt 165 kvadratmeter medan den nya obemannade butiken sägs ligga på 280 kvadratmeter. En större butik kommer förstås att sätta Amazons AI på prov igen. Det är ganska tydligt att e-handlaren tar det lugnt med utrullningen av den nya tekniken, även om planerna är stora.

Det många väntar på är förstås om Amazon ska införa tekniken i sina Whole Foods-butiker, men detta har Amazon tillbakavisat. Whole Foods butiker ligger dock på närmare 4 000 kvadratmeter, så tekniken har förmodligen en bit att gå innan den är redo för en fullfjädrad dagligvarubutik.

Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se