ANNONS

Det som enar Kina och USA - globala e-handelsregler

Det som enar Kina och USA - globala e-handelsregler
Roberto Azevedo
Foto: WTO

WTO tar inte e-handeln på allvar.

ANNONS

Vi är nu ett steg närmare ett globalt regelverk för gränsöverskridande e-handel. I fredags rapporterade TT och Reuters att nästan hälften av medlemmarna i World Trade Organization (WTO) kommit överens om att börja förhandla om globala e-handelsregler.

Det hela ska tydligen handla om ett missnöje kring att WTO ännu inte tagit e-handeln på allvar, trots att den numera har en signifikant påverkan på världens handel. 76 medlemmar, inkluderat USA och Kina, ska nu sätta sig ner och förhandla.

WTO uppskattade den totala e-handeln till 27,7 biljoner dollar 2016 och den lär förstås inte ha minskat sedan dess.

- Jag har under en längre tid sagt att det är oacceptabelt att WTO, till 2018, inte kommer att ha en djupare och effektivare konversation om ett fenomen som driver global ekonomi idag, säger WTO:s generaldirektör Roberto Azevedo.

"Matchar inte behoven"

Japans handelsminister, Hiroshige Seko, har också framfört det faktum att organisationen inte hänger med i tiden.

- De nuvarande WTO-reglerna matchar inte behoven i vårt århundrade. Det kan man se på det faktum att det inte finns några fastslagna regler för e-handel, säger Hiroshige Seko.

Kina och USA är just nu i ett handelskrig med varandra, men Kina ska alltså ändå i sista stund gått med i överenskommelsen. Något som förmodligen också visar på hur viktigt det är med nya e-handelsregler.

En helt öppen grupp

WTO misslyckades i december med att komma överens kring flera nya förslag om e-handelsregler, och nu samlas alltså 76 medlemmar, av 164, separat för att ta förhandlingarna vidare.

- Det skulle förstås vara bättre om vi hade med oss alla WTO-medlemmar. Men det som är viktigt är också att den här gruppen är öppen. Det är en helt öppen grupp, så alla medlemmar som vill delta i den här konversationen kan när som helst ansluta sig, säger Roberto Azevedo.

Den nya gruppen ska börja de första förhandlingarna den 6 mars. Tanken är bland annat att minska handelshinder för gränsöverskridande e-handel, ta fram modeller för köpekontrakt och e-signaturer och ta bort tullavgifter på elektroniska överföringar.

Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se